GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Elavtal för dig som bor i lägenhet

Teckna elavtal på 1 minut

Hitta elavtal

Kanske bor du redan i lägenhet eller ska flytta till din första bostad? Kanske är det första gången som du kommer i kontakt med elavtal, elbolag och elräkningar? Här ger vi dig svar på funderingar kring  fast eller rörligt elavtal och hur mycket din el egentligen kostar.

För det första så finns det två fakturor gällande el, ett för elnätet och ett för den el du faktiskt förbrukar för exempelvis din tv, kylskåp och belysning. Bor du i Göteborg är det oftast Göteborg Energi som har hand om elnätet till din lägenhet. För att du inte ska glömma att teckna ett elavtal får du dessutom per automatik Göteborg Energi som din elleverantör för elen du förbrukar. Den automatiska hanteringen kallas att vi är din anvisade elleverantör.

Bara för att det sker per automatik betyder inte att vi är det dyraste eller sämsta alternativet. Däremot tycker vi att du ska göra ett aktivt val av ditt elavtal för att få det elavtal och elpris som bäst passar dig (du kan dessutom tjäna en del pengar på det). Så vilket elavtal ska du välja för din lägenhet? Ja, det beror på hur du vill betala, så vi börjar med det.

Din elräkning

Det du betalar på din elräkning beror på två saker.

  • Ditt elpris, anges i öre/kWh (kilowatttimme)

  • Din elförbrukning, beräknas per kWh

Det räknas så här:

Summan på din elräkning= ditt elpris (öre/kWh)*din elförbrukning (kWh)

Ditt elpris

Du har i grunden två val; ett rörligt elavtal eller ett fast elavtal.

Ett rörligt elavtal för lägenhet

Ett rörligt elavtal följer elbörsen. Går börsen upp, går ditt elpris upp, går börsen ner, går ditt elpris ner. Så enkelt är det. Oftast går priserna upp när det är kallt, och är relativt låga under de varmare månaderna. Elpriset benämns i öre per kWh. Det är väldigt svårt att förutse exakt hur elpriset kommer att förändras i framtiden, även om våra elexperter kan ge indikationer på vad som kommer att hända. 

Ett fast elavtal för lägenhet

Ett fast elavtal är säkrat vid ett visst pris. Det innebär att du vet vad du skall betala för din el varje månad och får en god översikt över dina elkostnader. Det enda som kan påverka priset upp eller ner är ändringar av energiskatt, kvotplikt och avgifter, vilket i så fall beslutas av myndighet eller riksdag. Din elanvändning kommer säkerligen att pendla från månad till månad, men du vet hur mycket du betalar per kWh.

Din elförbrukning

Den andra delen som avgör hur mycket du faktiskt kommer att betala varje månad på din elräkning beror på hur mycket el du spenderar. Den elen mäts i enheten kWh. När du bor i lägenhet är det oftast elen för dina hushållsapparater du betalar, t ex TV, kylskåp, lampor, tv-spel eller hårtorken. Jämfört med personer som bor i villa är denna förbrukningen ganska låg. Uppvärmning av element brukar ingå i din hyra. Skulle du installera något extra i din lägenhet, exempelvis en tvättmaskin eller torktumlare så kommer din elförbrukning att öka. Det innebär också att du kommer få betala mer på din nästa elräkning. 

Hur mycket el använder en vanlig lägenhet då?

Det finns givetvis många olika svar på den frågan, men generellt så används 2 000 kWh/år som någon form av schablon eller standard för elförbrukning i lägenhet. Det blir då cirka 150-200 kWh/månad. Har du ett elavtal där du betalar 90,00 öre/kWh kommer din faktura ligga någonstans på 90,00*200= 180 kronor. Till det tillkommer vanligtvis en fast avgift på 20 kr per månad. 

Är det ren el?

Till alla våra privatkunder, även du som bor i lägenhet, erbjuder vi alltid 100% fossilfri energi. Vi har även ytterligare miljöalternativ om du är intresserad, de är tillval som du kan göra till ditt avtal.

Vad händer med elen om jag flyttar?

Det är enkelt! Då kontaktar du oss så flyttar vi med elen till ditt nästa boende, vare sig det är en ny lägenhet eller en villa.

Vad ska jag då välja för elavtal till lägenhet?

Med hjälp av vår elavtalsväljare hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig som bor i lägenhet bäst.

Har du fler frågor om elavtal för din lägenhet? Hör av dig till vår kundservice som har svar på alla dina frågor. 

Hitta rätt elavtal

Teckna ett elavtal för lägenhet på 1 minut!

Vanliga frågor om elavtal

Det beror på. Om du själv ska stå för elen i bostaden så måste du teckna två avtal. Ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal.

Om du bor i en kollektivmätt fastighet eller där elen ingår behöver du inte själv teckna ett avtal.

Se våra erbjudanden

Du kan välja mellan fyra olika avtalsformer. Fastpris, Rörligt elpris, Mix och Timpris-avtal.
Läs mer om våra olika elhandelsavtal i länken nedan.

Läs mer om våra elhandelsavtal

Du får ditt anläggningsID i samband med att du tecknar elnätsavtal. Elnätsavtal tecknar du med det företag som äger elnätet där du bor eller har din anläggning. Bor du i Göteborg så är din elnätsägare Göteborg Energi.

Om du har elnätsavtalet med Göteborg Energi kan du hitta ditt anläggningsid på din bekräftelse, faktura eller genom att logga in på Mina Sidor.

På Mina sidor kan du alltid se när ditt avtal löper ut. Där kan du även teckna om avtalet.

För att du inte ska missa att ditt avtal löper ut skickar vi alltid information om att det närmar sig. Informationen skickas via post eller digitalt om du har en e-postadress registrerad hos oss.

Mina Sidor

icon-closechevron-disc-rightmenu