GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Ett elskåp på Södra vägen som blivit folierat med ett fotografi från när Gustav V besökte utställningsområdet för Göteborgs 300-årsjubileum.
Göteborg 400 år

Historiska fotografier på Södra vägens elskåp

Om du strosar Södra vägen fram kan du nu på sträckan mellan Berzeliigatan och Korsvägen känna historiens vingslag extra kraftigt. I samband med Göteborgs 400-årsjubileum har Avenyföreningen i samarbete med Göteborg Energi dekorerat tio elskåp med hundra år gamla foton.

Visste du att det fram till 1928 stod ett konserthus på Heden? Eller att det inför firandet av Göteborgs 300-årsjubileum togs fram en utställning som besöktes av mer än fyra miljoner personer, och där det gick en linbana mellan området och det nybyggda Liseberg? Nu kan du se aldrig tidigare visade fotobevis på detta och mer när du promenerar på Södra vägen.

Initiativet till folieringen av elskåpen kommer från Avenyföreningen och det är också de som ordnat så att man fått använda fotografierna

- Historien ligger oss varmt om hjärtat. Att kunna använda oss av elskåpen på det här viset gör att de bidrar till en positiv upplevelse av gatan, säger Avenyföreningens vd Jessika Wassberg.

Jessika Wassberg, vd på Avenyföreningen, framför ett av de folierade elskåpen på Södra vägen.

Vi hoppas att detta bara är början. Det får gärna bli fler dekorerade elskåp, de står ändå där de står så låt oss göra dem vackra!

Jessika Wassberg, vd Avenyföreningen.

Axel Wilhelm Olssons fotoskatt

Fotografen som ligger bakom merparten av fotona hette Axel Wilhelm Olsson. Han etablerade sin fotoverksamhet 1892 och ägnade sig mestadels åt porträttfoton men tog även miljöbilder i Göteborg. Ett par generationer senare har Axels släkting Andreas Holmström skänkt en del av sin förfaders fotosamling till Stadsmuseet, och nu fick alltså Avenyföreningen ta del av tio tidigare inte visade fotografier.

- Det är en fotoskatt som gått i arv. De bilder som vi valt ut är omkring hundra år gamla, i huvudsak fotograferade runtomkring 300-årsjubileet för Göteborg. Det kändes rätt eftersom vi firar 400-årsjubileum i år. Men det finns även andra bilder som är både något yngre och äldre. Vi har försökt använda oss av fotografier från området som sträcker sig från Heden till jubileumsutställningen och Korsvägen. 

Fotografierna har folierats på elskåpen under Kulturkalaset. Tekniken och materialet som används är densamma som för att strajpa företagsbilar och ska klara av att utsättas för väder och vind. Göteborg Energi har förutom att upplåta elskåpen också tagit en del av kostnaden för folieringen. Jessika Wassberg och Avenyföreningen är mycket nöjda med resultatet.

- Det här är ett pilotprojekt och vi hoppas att detta bara är början. Det får gärna bli fler dekorerade elskåp, de står ändå där de står så låt oss göra dem vackra! 

Om fotografierna

Fotografierna är skänkta av Andreas Holmström som fick ärva en fotosamling. De flesta av fotona som visas på Södra vägen är tagna av hans släktning Axel Wilhelm Olsson. Även Andreas gammelfarmor (Axels dotter) Magnhild har tagit några av fotografierna. Flera av dem har inte visats förut. 

För att veta mer om fotografierna kan du skanna den unika qr-kod som finns på varje elskåp. Avenyföreningen och Södra vägen kan du även besöka på Instagram:

@avenyn.se

@sodravagen_gbg

icon-closechevron-disc-rightmenu