GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Ett delvis abstrakt konstverk målat på en elnätstation i Hammarkullen, föreställande ett par som sitter bredvid varandra på  en parkbänk.
Göteborg Energis konstrunda

Elnätsstation i Hammarkullen blev representativ

Till Göteborgs kulturkalas 2021 lät Göteborg Energi en av sina elnätstationer i Hammarkullen bli tavelduk. Gatukonstkollektivet Streetcorner skapade motiven på temat representation och förevigade spoken word-poeten Yasmin Omar.

Streetcorner är ett kollektiv av konstnärer och projektledare. Förutom att själva skapa målningar besöker de ofta skolor, där de bland annat berättar om gatukonst och låter eleverna vara med och måla sin närmiljö. 

- Vår vision är att genom kultur, inspiration och möten skapa förutsättningar för att alla ska ha förmåga och utrymme att delta, utforma och påverka sin omgivning. Vi tror på gatukonst som en positiv kraft i samhället, säger Mikael Rickman, en av medlemmarna i Streetcorner.

För att få idéer till motiven som nu pryder elnätstationen gick man runt i området och intervjuade de boende. Man fick en bild av vad lokalbefolkningen gärna ville se - och inte se.

- Det stod snabbt klart att man var frustrerade över den negativa bilden av förorten som dominerar när media rapporterar. Istället pratade man om medskapande och representation. 

Yasmin Omar representerar Kärlek, lycka och lyrik

En av väggarna pryds av en muralmålning föreställande poeten Yasmin Omar från Biskopsgården. Som yngsta deltagare, blott 15 år, vann hon spoken word-tävlingen Ortens bästa poet i Folkets hus i Hammarkullen 2017.  

- Det känns fantastiskt att få ha en bild så centralt i Hammarkullen nära en skola, där jag vet att flera unga tjejer kommer gå förbi. Det är representation som vi inte haft, sa Yasmin till P4. 

- Jag fick kontakt med Streetcorner genom Instagram. De sa att de tyckte min poesi var fantastisk och ville att jag skulle inspirera fler runtom i staden, men framförallt Hammarkullen. Det var så målningen blev till.

I filmen nedan kan du se Yasmin Omar framföra en av sina dikter framför sitt eget porträtt.

Yasmin Omar läser en av sina dikter.

Film: Streetcorner

De två andra målningarna på elnätstationen

Läs mer om konstnärerna

Streetcorner

Webb: streetcorner.se
Instagram: @streetcorner.se

Yasmin Omar

Instagram: @yasminomaar

icon-closechevron-disc-rightmenu