GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Camilla Boström (även kallad SCEB) står framför sitt och Jonathan Josefssons (Ollio) respektive konstverk.
Göteborgs Energis konstrunda

Elskåp i Kviberg blev en canvas för konstverk

Bilden är ett montage av två olika konstverk.

Sommaren 2021 var Göteborg Energi med och firade Göteborgs kulturkalas genom att låta två konstnärer måla ett antal elskåp vid Kvibergs kaserner i östra Göteborg. Båda fick stor i frihet att skapa sina verk – men det fanns ett speciellt tema.

Först har vi Camilla Boström, även känd som SCEB (Suffer the Consequences or Enjoy the Benefits) och Jonathan Josefsson som går under pseudonymen Ollio. 

SCEB har en ateljé i centrala Göteborg och hennes konst har fyllt Göteborgs gator med väggmålningar vid exempelvis caféer, restauranger och hotell. Ollio är textil- och graffitikonstnär som länge har varit verksam i Göteborg och har en ateljé i Konstepidemin vid Linnéplatsen.

Se "timelapsen" från ett av Ollios konstverk.

Uppdrag: hållbarhet

Göteborg Energi gav SCEB och Ollio stor frihet i att skapa sin konst. Men de blev ombedda att ta avstamp ur ett visst ord: hållbarhet. Fast det var inget som avskräckte konstnärerna; snarare engagerade. 

- Genom att göra fler offentliga målningar i staden, gör vi den förhoppningsvis mer intressant. Det kan göra att vi tar mer hand om vår offentliga miljö och att de som vistas på platserna värnar om dem, menar SCEB och Ollio och fortsätter:
 
- Projektet utnyttjar de elskåp som redan finns på gatorna istället för att producera och transportera dit något nyproducerat. Vad är det om inte hållbart?

Så hittade konstnärerna sin inspiration

Om vissa konstnärer förbereder sig månader i förväg med att skissa och fundera, arbetar SCEB och Ollio på motsatt vis. 

- Vi arbetar båda två väldigt improviserat och bestämmer oss ofta i sista stund innan vi genomför en målning, säger de.

- Inspirationen hämtar vi från platsen där vi målar. Kanske plockar vi upp någon färg från något tongivande i närheten eller tar med en tydlig form som finns i blickfånget?

Vad de vet med säkerhet är vad besökare ska känna när de ser konstverken: glädje och inspiration.

Om konstnärerna

Camilla Boström (SCEB) och Jonathan Josefsson (Ollio) är två väl etablerade konstnärer vars offentliga konstverk finns i hela landet, men främst i Västsverige. Exempelvis finns en väggmålning i Borås skapad av Ollio under No Limit Street art festival och besöker du Vallgatan i Göteborg kan du se en stor portmålning av SCEB för Art Made This.

För att veta mer om konstnärerna, besök dem gärna på Instagram:

@__sceb__

@ollio

icon-closechevron-disc-rightmenu