GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Camilla Boström (även kallad SCEB) står framför sitt och Jonathan Josefssons (Ollio) respektive konstverk.
Göteborgs Kulturkalas 2021

Elskåp i Kviberg blir en canvas för konstverk

Bilden är ett montage av två olika konstverk.

Den 20-22 augusti går en pandemianpassad version av Göteborgs Kulturkalas av stapeln. Göteborg Energi är med och firar genom att låta två konstnärer måla ett antal elskåp vid Kvibergs kaserner i östra Göteborg. Båda får stor i frihet att skapa sina verk – men det finns ett speciellt tema.

Nyss uppkomna ur ett havsbad får vi tag på de båda konstnärerna som känner varandra sedan tidigare. Först har vi Camilla Boström, även känd som SCEB (Suffer the Consequences or Enjoy the Benefits) och Jonathan Josefsson som går under pseudonymen Ollio. 

SCEB har en ateljé i centrala Göteborg och hennes konst har fyllt Göteborgs gator med väggmålningar vid exempelvis caféer, restauranger och hotell. Ollio är textil- och graffitikonstnär som länge har varit verksam i Göteborg och har en ateljé i Konstepidemin vid Linnéplatsen.

Kanske kan besökarna påverka det vi målar genom att komma med idéer?

SCEB och Ollio

Åskådare välkomna!

Uppdraget som SCEB och Ollio har fått är att måla ett antal elskåp runt Kvibergs kaserner under Göteborgs Kulturkalas. Alla är välkomna att titta på när konstverken skapas under den 21-22 augusti. Men blir det inte lite stressigt med en publik? Varken SCEB eller Ollio känner sig oroliga, tvärtom:

- Det är bara härligt. Det kan uppstå kommunikation. Kanske kan besökarna påverka det vi målar genom att komma med idéer?

- Samtidigt är det inte alla som gillar måleri på offentliga platser, förklarar de vidare.

- Men för oss är det den ultimata konstformen, där verken kommer ut i den offentliga miljön. Alla har tillgång till konsten och det finns ingen barriär som hindrar betraktaren från att uppleva den.

Uppdrag: hållbarhet

Göteborg Energi ger SCEB och Ollio stor frihet i att skapa sin konst. Men de har blivit ombedda att ta avstamp ur ett visst ord: hållbarhet. Fast det är inget som avskräcker konstnärerna; hellre engagerar. 

- Genom att göra fler offentliga målningar i staden, gör vi den förhoppningsvis mer intressant. Det kan göra att vi tar mer hand om vår offentliga miljö och att de som vistas på platserna värnar om dem, menar SCEB och Ollio och fortsätter:
 
- Projektet utnyttjar de elskåp som redan finns på gatorna istället för att producera och transportera dit något nyproducerat. Vad är det om inte hållbart?

Hur kommer elskåpen se ut?

Det är en svår fråga att besvara. För om vissa konstnärer förbereder sig månader i förväg, arbetar SCEB och Ollio på motsatt vis. 

- Vi arbetar båda två väldigt improviserat och bestämmer oss ofta i sista stund innan vi genomför en målning. Därför vet vi inte exakt hur elskåpen kommer att bli. 

- Inspirationen hämtar vi från platsen där vi målar. Kanske plockar vi upp någon färg från något tongivande i närheten eller tar med en tydlig form som finns i blickfånget? Kom dit och besök oss, så får du se, uppmanar SCEB och Ollio.

Vad de vet med säkerhet är vad besökare ska känna när de ser konstverken: glädje och inspiration.

Om konstnärerna

Camilla Boström (SCEB) och Jonathan Josefsson (Ollio) är två väl etablerade konstnärer vars offentliga konstverk finns i hela landet, men främst i Västsverige. Exempelvis finns en väggmålning i Borås skapad av Ollio under No Limit Street art festival och besöker du Vallgatan i Göteborg kan du se en stor portmålning av SCEB för Art Made This.

För att veta mer om konstnärerna, besök dem gärna på Instagram:

@__sceb__

@ollio

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus