GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Velove - en TänkOm stipendiat

Tio år av Tänk:Om

2009 startade Göteborg Energi en miljöfond, som 2018 döptes om till Tänk:Om. För att fira detta decennium av hållbara idéer tar vi en titt bakåt och lyfter tre exempel på projekt som verkligen gjort skillnad.

Genrebild av industri

1. ReVibe Energy (2014)

När ReVibe sökte vårt stipendium år 2014 befann sig företaget fortfarande i startgroparna. Allt de hade var en idé, men det var en riktigt bra sådan. Tänk om man kan dra nytta av energin som skapas vid mekaniska vibrationer med hjälp av en apparat som fångar upp skakningarna och gör om dem till elektrisk energi?

I skrivande stund, fem år senare, håller bolaget på att förbereda sig på att skala upp sin produktion för att kunna leverera en stor mängd enheter (cirka 10 000) till kunder i industrisektorn. ReVibe har växt till 5 heltidsanställda samt ett antal deltidsanställda.
Aqua Robur har sitt kontot i Göteborg.

2. Aqua Robor (2015)

Ursprungligen sökte personerna bakom Aqua Robur vårt stipendium för en idé som gick ut på att producera el av det vatten som forsar genom våra vattenledningar. Tekniken utvecklades sedan de vann stipendiet och nu jobbar Aqua Robur med att övervaka vattenledningarna för att kunna motverka spill, vilket är ett stort problem, både inom Sverige och utomlands.

Nyligen vann bolaget ett pris på 2 miljoner euro från EU för sin teknik, vilken inte bara säljs till svenska VA-bolag men även i Spanien och Finland. Aqua Robur, som numera består av 5 anställda (och ytterligare 3 till hösten) håller även på att expandera till Tyskland och Italien.
Anställda vid Velove undersöker prototyp.

3. Velove Bikes (2016)

Under 2017 stod Transportsektorn för 23% av Sveriges utsläpp av växthusgaser*. Flera insatser görs för att försöka motverka detta – och en del av lösningen kan Velove leverera. Bolaget sysslar nämligen med att producera el-lastcyklar som kan transportera gods i städer på ett kostnadseffektivt, produktivt och miljösmart sätt.

Bolaget sökte vår miljöfond för att kunna ladda sina elcykelbatterier med solel och med stipendiet kunde de dessutom bygga sin första prototyp. Sedan dess har det gått snabbt. Velove har numera ett stort antal kunder så som DHL Express, DB Schenker och Bring. Nu sneglar bolaget på nya kundsegment så som matleveranser och fältservicetjänster.

Tänk:Om du är vår nästa stipendiat?

Om stipendiet
icon-closechevron-disc-rightmenu