GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Vad är skillnaden mellan elnät och elhandel?

"Varför får jag två räkningar från er?" Det är den absolut vanligaste frågan vi på Göteborg Energi får. 

Ibland kommer frågan för att man är säker på att man betalat sin räkning, och så kommer det en påminnelse. Då har du förmodligen bara betalat den ena av dina två fakturor.

Det korta svaret är att det behövs två olika avtal för att lampan ska lysa hemma hos dig, ett för elnät och ett för elhandel.

Elnätsfaktura

Fakturan för elnät täcker i första hand kostnaderna för driften av det lokala elnätet. Utan alla ledningar som ligger nedgrävda i marken, eller hänger från stolpar i luften, skulle göteborgarna vara strömlösa. Utöver abonennamngsavgiften ingår också kostnad för elöverföring per överförd kilowattimme och den statliga energiskatten. 

I Göteborg ansvarar Göteborg Energi för elnätet. Du kan inte välja ett annat elnätsbolag, eller för den delen påverka priset. Sveriges alla elnät ingår i vad som kallas för ett naturligt monopol - det vore ineffektivt och dyrt om varje elbolag skulle dra sina egna ledningar till alla bostäder och lokaler. Här kan du se hur Göteborg Energi nät (extern länk, klicka på "Rapporter") ligger prismässigt jämfört med övriga elnätsbolag i landet.

Elhandelsfaktura

Fakturan för el, eller elhandel om vi ska vara korrekta, täcker kostnaden för den el du faktiskt förbrukat. Den här kostnaden kan du påverka, till exempel genom att minska hur mycket el du gör åt och genom att välja det elhandelsbolag du känner passar dig och dina behov bäst. Du kan också göra aktiva val som att betala extra för att din el ska komma från vatten-, vind- eller solkraft.
 

Varför kan jag inte få bara en faktura om jag har betalar för både el och nät till Göteborg Energi? Ni är väl ett och samma bolag?

Samfakturering är ett av våra kunders största önskemål och något vi håller på att ta fram.
 

Jag har autogiro men får ändå fakturor från er, varför då?

Autogiro är ett betalningssätt du som kund kan välja. Vi som företag måste fortfarande skicka en specifikation (det är alltså inte en faktura) och redovisa vad vi tar betalt för. Vill du slippa att få specifikationen i pappersform kan du anmäla dig till e-faktura hos din internetbank eller skaffa en digital brevlåda hos Kivra.

Läs mer om dina betalningsalternativ här.

icon-closechevron-disc-rightmenu