GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Pressmeddelande: Vem får Göteborg Energis hållbarhetsstipendier? Folkets röst avgör.

Med hållbarhetsstipendiet Tänk:Om vill Göteborg Energi uppmuntra och stötta människor som gör verklighet av sina hållbara idéer. Tre vinnare är redan utsedda och nu gör sex kandidater upp om de tre återstående stipendierna. Folkets röst avgör.

Sex projekt är nominerade till Folkets Röst. Tre kommer att få vårt hållbarhetsstipendium Tänk:Om

Mer kräm i batterierna, feriejobb för ungdomar med funktionsvariationer och flexibel 2D-teknik är några av de projekt som har chans att vinna genom Folkets röst. Alla kan vara med och påverka genom att rösta på just sin favoritidé på vår webb.

Röstningen pågår till och med den 1 november. All information om årets stipendiater och omröstningen finns på: www.goteborgenergi.se/tankom


Dessa projekt tävlar om Folkets röst:

Lätt att göra

Lätt att göra är en förening som arbetar med att skapa feriejobbmöjligheter för ungdomar med funktionsvariation. I somras genomfördes första aktiviteten – ungdomarna städade i närmiljön i Partille. Nu fortsätter arbetet med att få arbetsgivare att våga ta klivet att erbjuda sommarjobb för ungdomar med funktionsvariation. Det ska vara ”Lätt Att Göra” - både för företagen och för ungdomarna. En bonus är att även sprida kunskap om skräp i naturen. Vi söker pengar till en lådcykel för att transportera utrustning på ett hållbart sätt.

Solartes Smart Blinds

Forskningsbaserad teknik som utvecklar en unik lösning som automatiskt reglerar inomhusklimatet med hjälp av solenergi, en typ av smarta persienner. Persiennerna är gjorda av ett material som fungerar både som solcell, batteri och element. De fångar in och lagrar solenergi under dagen, energi som sedan frigörs som värme under natten. På detta sätt fyller persiennen två syften, den förhindrar överhettning under dagen och minskar behovet av uppvärmning under natten.

Flexible 2D

Ett forskningsprojekt med målet att designa och tillverka nanokompositmaterial, som kan användas i superkapacitatorer för energilagring i portabel elektronik. Materialet kommer att tas fram med hjälp av 2D-teknik. Att få fram elektrokemisk energilagring med lång livslängd och hög energidensitet, tillsammans med att använda miljövänligare material, är avgörande för en hållbar energiproduktion.

SmartEnergy - Nudging för energismarta val i vardagen

Gillar du att tänka till på hur du konsumerar energi och vatten? Njae, handen på hjärtat, inte så många av oss orkar tänka på det eller tycker att det känns krångligt och svårt. Webbappen SmartEnergy ger dig en vänlig nudge som gör det lätt att göra rätt. Du behöver inte ladda ner något utan får allt smidigt serverat till dig via telefonen. SmartEnergy är baserad på psykologi, design och beteendevetenskapliga insikter för att hjälpa dig att göra smarta val i vardagen som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Med stipendiets hjälp kan vi gå från idé till action!

Svala Technologies (tidigare Champion Software)

Vill du ha mer kräm i batteriet i din smartphone, dator eller elbil? Vi på Svala technologies försöker åstadkomma precis det. Genom vår patenterade mjukvara kan vi simulera och analysera optimala kemiska sammansättningar för att åstadkomma den smartaste energilagringen. Det leder till mer miljövänliga batterier med både högre energidensitet och längre livslängd. Att utveckla, testa och sälja vår produkt är självklart inte gratis. Därför vänder vi oss nu till Göteborg Energi och dig som sitter på röstknappen. Med hjälp av din röst kan vi möjliggöra bättre och billigare batterier och snabba på omställningen till en elektrifierad och hållbar värld.

Green Hacks Scandinavia

Green Hacks Scandinavia ska inspirera och engagera fler till att göra hållbara val i vardagen genom att tillhandahålla konkreta tips i en podcast. Genom podcasten intervjuas gröna hjältar som är experter inom sitt område, såsom biodiversitet, kemikalieanvändning och överkonsumtion. Varje avsnitt resulterar i lättillgängliga och konkreta nycklar, så kallade ’green hacks’. Dessa kan appliceras på individnivå för att skapa en mer hållbar vardag.

För mer information kontakta:

Cecilia Erdalen, presschef Göteborg Energi, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se

Hållbarhetsstipendiet Tänk:Om är en av våra 70 viktigaste åtgärder för ett mer hållbart Göteborg och vårt initativ #hållbaraihop Ta del av hela listan på www.goteborgenergi.se/hallbaraihop

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus