GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Pressmeddelande: Det är dags att sluta prata om klimatet – det krävs action

I dag, måndagen den 24 februari, presenterar vi på Göteborg Energi en lista på våra 70 viktigaste åtgärder för ett hållbart Göteborg. Som göteborgarnas energibolag har vi ett stort ansvar för hur ett växande Göteborg kan utvecklas hållbart och hur vi gemensamt kan minska vår klimatpåverkan. Det är dags att höja ambitionerna.

– Vi tar klimatfrågan på största allvar och tillsammans måste vi göra allt vi kan för att vända utvecklingen. Även om vi under lång tid har jobbat med hållbara energilösningar till Göteborg ser vi hur kundernas krav på oss ökar. Människor kräver handling och vill veta vad vi faktiskt gör för att skapa ett hållbart samhälle. Därför väljer vi att öppet och konkret berätta om vårt arbete samtidigt som vi höjer våra ambitioner rejält, säger Alf Engqvist, VD på Göteborg Energi.

De höjda ambitionerna handlar bland annat om att tillhandahålla en fjärrvärme som helt kommer från förnybara eller återvunna källor.

– Tidigare var målet att klara detta till år 2030, nu har vi bestämt oss för att klara det till år 2025. Det kan låta långt bort, men för oss i den bransch vi verkar i, är det en rejäl tempoökning, säger Alf Engqvist.

På listan, som i dagsläget består av 70 punkter, finns både stora och små åtgärder inom ekologisk-, social och ekonomisk hållbarhet samlade. Helt förnybar/återvunnen fjärrvärme, biogas till våra spiskunder, introduktionsplatser för nyanlända, stadsodlingar med hjälp av återvunnen värme från datacenters och hållbara upphandlingar är nåra exempel.

– Det finns inte en lösning på hur vi skapar ett mer hållbart Göteborg. Det krävs många. Vi har kommit en bit på vägen och nu handlar det om att gräva ännu djupare i både stort och smått, oavsett om det handlar om miljardinvesteringar i fjärrvärme, stora satsningar på laddinfrastruktur för elfordon, fler solcellsparker eller andra initiativ som lastcyklar och hållbara stipendier, säger Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi.

– Vi har valt att kalla vårt initiativ för #hållbaraihop, eftersom vi alla måste hjälpas åt om vi ska kunna bli mer hållbara. Att vi nu gör vår lista tillgänglig för alla hoppas vi ska inspirera och skapa diskussioner och dialog med göteborgarna, säger Eric Zinn.

Ta del av hela åtgärdslistan på vår webb: www.goteborgenergi.se/hållbaraihop

För mer information kontakta:

Cecilia Erdalen, presschef, Göteborg Energi, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se

icon-closechevron-disc-rightmenu