Elbehovet rusar när industri och transporter ställs om från fossila bränslen och elektrifieras. I Göteborg importerar vi 89 procent av den el som används i kommunens lokala elnät. För att förse staden med den el som omställningen kräver, behöver stamnätet och regionnäten i Västra Götaland förstärkas.
Bildförklaring: Det svenska stamnätet (som ägs av Svenska Kraftnät) förser i sin tur regionnäten (Västra Götalands regionnät ägs av Vattenfall Eldistribution och Ellevio) med el som sedan förs vidare till de lokala näten (ägs av till exempel Göteborg Energi).
Inom en 10-12 årsperiod prognostiserar Göteborg Energi en ökning av elbehoven i kommunen med omkring 600 MW, lika mycket effekt som används i hela Malmö vid samma tidpunkt en kall vinterdag. Västra Götalands regionens beräkningar visar på mycket kraftig ökning av elanvändningen i länet där industrin tar ledartröjan och tredubblar sin elanvändning från ca 6 TWh till nästan 20 TWh 2030 för att fortsätta öka till 2045. Energiomställningen innebär också stora möjligheter både för klimatet och samhällsekonomin med stärkt konkurrenskraft, fler arbetstillfällen och hållbar tillväxt.
Göteborg Energi har ansökt om att utöka uttaget av effekt till Göteborg från Vattenfalls regionnät i stegvis ökning till 2031.
Kapacitetsutmaningen är inte ett lokalt fenomen för Göteborg, liknande scenarion utspelar sig i hela Sverige. Ingen aktör sitter i dag ensam på lösningen för kapacitetsfrågan. Det krävs ett gemensamt ansvarstagande, samverkan och samsyn mellan samhällets aktörer för att möta vad som är en samhällsutmaning. Vi samverkar med både andra elnätsbolag och Svenska kraftnät såväl som politiken, myndigheter och stora elanvändare kring hur vi tillsammans ska komma framåt i det här arbetet.
Kapacitetsbrist
Kapacitetsbrist innebär att elnätet inte är tillräckligt dimensionerat för att kunna mata ut (eller mata in) den el som kunderna efterfrågar.
Effektbrist
Medan behovet av elenergi beskriver hur mycket el som används över en viss tidsperiod, ofta ett år, så avser effektbehovet hur mycket el som efterfrågas vid ett givet tillfälle uttryckt i till exempel kilowatt (kW). Under vintern när det är kallt och industrin går för fullt är behovet av effekt som störst i Sverige. Därför kan effektbrist uppstå vid ett visst tillfälle trots att det inte råder brist på elenergi över året.
Uppgifter från RISE och Västra Götalandsregionen, framtagna september 2022.
Syntolkning: Ett tabelldiagram som visar hur effektbehovet i Västra Götaland ökar från ca 20 TWh år 2019 till knappt 55 TWh år 2045. Och en kartbild som illustrerar Västra Götalands tillkommande elbehov till 2030, enligt regionens och RISE uppskattning september 2022. Göteborg har ett ökat behov på 2-3 TWh, medan Mariestad och Stenungsund har ett behov av ytterligare 3-4 TWh vardera.
Svenska Kraftnät (SVK): Åtgärder för en kraftigt ökad elförbrukning i Västra Götaland.
SVK: Skogssäter-Ingelkärr ökar effektuttaget i Västra Götaland.
Vattenfall: Positivt besked om tilldelning av eleffekt i Västra Götaland.
Vattenfall: Vattenfall Eldistribution planerar att bygga ut elnätet i Göteborg.
Inom Göteborg Energi utvecklas nu en verktygslåda för att frigöra mer kapacitet. Den innehåller nya arbetssätt och komponenter i energisystemet, exempelvis storskaliga batterier, villkorade anslutningsavtal och flexibilitetshandel. Det kräver både teknisk och kommersiell utveckling.
En viktig del är att påverka ansvariga myndigheter och beslutsfattare att göra tillståndsprocesserna snabbare för att bygga ut transmissionsnätet och regionnäten som vi på Göteborg Energi är beroende av.
ACCEL är en samverkansarena för accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland och drivs av Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Svenska kraftnät. Tanken med ACCEL är att tillsammans hitta lösningar och dela erfarenheter med fokus på en ökad elnätskapacitet kopplat till industrins och transportsektorns elektrifiering.
Fjärrvärme är ett säkert, tryggt och prisvärt alternativ för uppvärmning och varmvatten. Vi värmer göteborgarnas hus genom att ta till vara på överskottsvärme från industrierna som annars skulle gått till spillo.
Genom att en stor del av bostäderna i Göteborg värms av fjärrvärme i stället för med direktverkande el frigörs effekt som kan användas till annat. Fjärrvärme minskar effektbehovet i Göteborg med 50%. Det motsvarar 850 MW. Dessutom bidrar vi med lokal elproduktion under den kalla årstiden när den behövs som mest.
Kapacitetsbrist i de nationella stamnäten är inte unikt för Sverige utan finns i dag i många av Europas länder. Sedan några år tillbaka är situationen ansträngd i bland annat Skåne, Stockholmsområdet och Mälardalen, och det börjar bli trångt i elnäten på många platser runt om i landet.
Totalt sett har Sverige ett elöverskott, det är framförallt det nationella stamnätets förmåga att transportera elen från producent till konsument som inte är tillräcklig. De svenska elnäten är byggda för normal tillväxt, en mycket stor elanslutning kan innebära att det uppstår kapacitetsbrist var som helst.
Prognosen för det ökande elbehovet i Göteborg betyder att större elnätsanslutningar i staden inte kommer att kunna ske på traditionellt vis. Nya verktyg krävs för fortsätta möjliggöra energiomställning, elektrifiering och stadsutveckling.