GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Solcellspanel står på långa rader i Nya Solevi.

Sveriges största solcellspark, anno 2018

Nya Solevi, vid invigningen Sveriges största solcellspark*, såg dagens ljus den 14 december, 2018. Hur såg vägen dit ut? Häng med oss på en riktig solresa!

Idén till att bygga en solcellspark hade göteborgaren Gertrud Ingelman haft i bakhuvudet länge. Som person brinner hon som för klimatfrågan och när tanken slog henne att skicka in ett medborgarförslag om att bygga solcellsparker i Göteborg så tvekade hon inte.

- Om vi ska kunna göra oss kvitt fossila bränslen så behövs solenergi, berättade hon tiden hon besökte tillställningen för att fira solcellsparkens första spadtag vid en regnig höstdag, år 2018.

Medborgarförslaget skickade hon in via Göteborg stads hemsida, vilket har ett krav på minst 200 röster för att diskuteras i kommunfullmäktige. 

- När jag fick reda på att förslaget hade fått alla 200 röster blev jag otroligt glad, berättar hon.

* 13 juni 2019 invigdes en solcellspark i Sjöbo som täcker ett område motsvarande 17 fotbollsplaner, något större än Nya Solevi. Göteborg Energi gratulerar skåneborna och är fortfarande lika stolta över att ha byggt en av Sveriges största solcellsparker.

Göteborgaren Gertrud Ingelman besöker Nya Solevi vid dess första spadtag.

Ett göteborgskt namn från Stockholm

Tre månader efter att Gertrud besökt det leriga fält på Hisingen där parken skulle konstrueras var den färdigbyggd - och den hade dessutom fått ett namn: Nya Solevi. 

Namnet valdes ut bland över tusen förslag som skickats in av Göteborgare och andra runtom landet som fått höra om solcellsparken. I Stockholm satt Per Frykebrant och skissade på några utkast till namntävlingen. Han valde mellan några olika alternativ, så som ”Glennergiparken” och ”Sandinavium”, men landade till slut i ”Nya Solevi”.

Per berättar detta under tiden han besöker parken på invigningsdagen den 14 december 2018. Han står då på en upphöjd plattform som gör att han kan blicka ut över Nya Solevi, vilket motsvarar en yta på 16 fotbollsplaner. Parken, när den når max effekt, kan producera 5.5 MW, vilket kan ge ström åt 1100 villor årligen.

Per Frykebrant som namngav Nya Solevi var och besökte solcellsparken vid dess invigning.

Solceller: en del av lösningen

Solcellsparken byggdes av Serneke, Svea Solar, ABB och givetvis Göteborg Energi. Alf Engqvist, VD för Göteborg Energi, var med och invigde parken i slutet av 2018. 

– Vi vill så klart väldigt gärna vara med och bidra till att solcellsanvändandet ökar. Solceller är naturligtvis inte den enda lösningen, men det är en del av en lösning mot det hållbara samhälle som jag tror att vi alla vill ha, berättar Alf Engqvist.

Vill du också skapa göteborgsk solel?

Abonnera solpaneler enkelt från Nya Solevi och bli solelsproducent, du med!

icon-closechevron-disc-rightmenu