GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Första spadtaget

Vad behöver du veta när du laddar elbilen på stan?

Publicerat juli 2023

Kanske går du i tankarna att köpa elbil eller har precis köpt en? Om elbilsladdning är nytt för dig så finns det flera detaljer att känna till när du laddar publikt. Carolina Brännström, produktansvarig laddning hos oss på Göteborg Energi, hjälper dig reda i detta. 

De olika laddarna du kan hitta på stan är normalladdare och snabbladdare, som generellt sätt har tre olika uttag, det vill säga att laddarna som vi själva äger har tre olika uttag men det finns fler varianter. Själva laddboxarna kan ha olika utseenden, men uttagen ska alltid vara standard och är det du behöver hålla koll på, säger Carolina. 

  • Normalladdarna, som också kallas Typ 2-uttag, kan ladda upp till 22kW växelström (AC). När du använder detta uttag så innebär det att bilen laddas via en omvandlare som är monterad i bilen -  in i batteriet. 

  • Vi har två varianter av snabbladdare. Ett uttag som kallas CCS och ger möjlighet att ladda med minst 50kW likström (DC) men det blir allt vanligare med högre effekter. Det finns dock begränsande egenskaper hos din bil som påverkar den effekt du kan ta emot. Det andra alternativet används mer sällan då det är en asiatisk standard, men är ett uttag som kallas för CHAdeMO och laddar hos oss med  50kW likström (DC). När man använder snabbladdning matas bilen med likström direkt in i batteriet. 

En av våra laddare där vi tydligt visar skillnaden på uttagen och vad de heter, med klistermärken ovanför varje uttag.

Under mars 2021 tillkom ett lagkrav inom hela EU som gör det lättare för dig att veta vilket uttag du ska ladda med. Det sitter nu etiketter med en bokstav i en hexagon på både laddaren och din bil. Är det samma bokstav på båda ställena så går det att koppla ihop. Men även om du har koll på utbudet av laddare och uttag så är det alltid bra att lära känna din bil, då det är bilen som är den begränsande faktorn, menar Carolina.

– Det varierar väldigt mycket vad din bil kan ta emot för typ av ström men också hur mycket effekt. Även om du har en ren elbil så betyder det inte alltid att du kan snabbladda, utan finns i vissa fall som ett tillval när du beställer bilen. Bara för att du kan snabbladda betyder det inte heller att du kan ta emot den effekten som står på snabbladdaren. Bilen blir alltså i första hand den begränsande faktorn, inte laddaren. 

Det finns också ytterligare faktorer som kan påverka hur mycket effekt din bil laddas med. 

  • Vad gäller snabbladdning är det viktigt att veta att batteriet begär mindre laddning allt eftersom batteriet når full kapacitet, därmed kommer inte effekten att vara densamma i början av laddsessionen (vid ex 10% batteristatus) som i slutet av laddsessionen (vid ex 80% laddstatus). Tips är att läsa på om just din bilmodells SOC-cykel (State of Charge). 

  • Om du står på en parkering där alla laddplatser är upptagna och har pågående laddsessioner så kan det vara en lastbalansering som gått i gång för att det är många som laddar samtidigt. Allt eftersom bilar laddas klart kommer effekten för din laddsession att öka. Men om det är så att du inte får något alls, så kan det vara fel på laddaren, speciellt om du står ensam på parkeringen. 

Carolina Brännström, produktansvarig laddning på Göteborg Energi.

Under våren migrerades våra normalladdare på kommunal mark över till Parkering Göteborg, så upptäcker du ett fel med deras app eller normalladdarna så ringer du deras kundservice. Om något är fel med snabbladdarna eller vår app Ladda din elbil då ska du absolut höra av dig till oss på Göteborg Energi. Det står även på laddarna vem du ska kontakta. 

Trots att Parkering Göteborg nu har tagit över administreringen för normalladdarna, så kommer vi lägga ned tid på att förbättra tillgängligheten [A1]av snabbladdarna, säger Carolina.

– Fokuset för oss kommer vara att bygga ut med fler snabbladdare som har CCS-uttag med minst 175kW, likt den laddare vi har på Falutorget, och samtidigt rusta upp flera av våra befintliga laddplatser. Det kommer även att komma snabbladdare för tung trafik, men du med personbil är också välkommen att ladda där. Laddarna är helt enkelt placerade på platser där det förekommer mycket tung trafik.

På vissa parkeringar kan du hitta en så kallad T24 skylt som säger att endast laddbara fordon, det vill säga rena elbilar och laddhybrider, får parkera där. Om du upplever att det ofta står icke laddbara bilar på en laddplats som saknar en sådan skylt – hör av dig till oss så ska vi göra vårt bästa att få markägaren att sätta upp en. Det är nämligen inte Göteborg Energi som ansvarar för skyltar vid en laddplats utan markägaren, men vi hjälper gärna till att trycka på att skyltar behövs, avslutar Carolina.

Läs vidare

  • Vi har under våren migrerat över våra normalladdare till Parkering Göteborg. Läs mer här!

  • Du hittar nu alla normalladdare i Parkering Göteborgs app eller på deras hemsida. Till hemsidan! 

  • Om du har några tips på nya platser för snabbladdning skicka gärna in dessa via vårt formulär. Till formuläret!

icon-closechevron-disc-rightmenu