GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Ett barn ligger på stranden och läser en bok.

Sommarläsning som ger energi

Hänger du med i svängarna när det kommer till hållbarhet, energikrisen och klimatet? Vill du få svar på hur det egentligen går och vad vi som individer behöver göra?

Vi tipsar om poddar, dokumentärer och böcker om klimatfrågan. För en perfekt sommarläsning vid stranden, slötittande för en regnig sommardag eller en nyttig poddcast för löprundan. Kanske kommer du tillbaka från semestern inte bara laddad för jobbet, utan också med ny energi till att göra något bra för klimatet? 

Poddtips

 • Energipodden (Chalmers)
   
  Är kärnkraft en av lösningarna på klimatfrågan? Kan skogen ersätta oljan? Vattenkraft, hur klimatsmart är den? Hur ställer vi om till ett hållbart energisystem? I Chalmers egen energi-podd besvaras bland annat dessa frågor.

 • Energistrategipodden
   
  En podd där man försöker förstå de utmaningar energibolags-ledarna står inför och hur de hanterar dem.

 • Skarpt läge (Naturskyddsföreningen)
   
  I den här miljöpodden tas några av de ämnen som engagerar allra mest upp – som flygets och köttets klimatpåverkan.

 • Miljöpodden
   
  I denna podcast diskuterar olika experter och yrkesutövare miljövetenskapliga teman såsom klimatförändringarna, förnyelsebar energi, miljöpsykologi, miljöfilosofi och klimatpolitik. 

Dokumentärer

 • Återvinningsbluffen
   
  Bara två procent av den plast som produceras i världen återvinns och blir till nya förpackningar. Vad händer egentligen med all plast vi lämnar till återvinningen? Blir den sorterade förpackningen till en ny? Följ med in i en värld av kriminella plasthandlare, löften om återvinning som inte uppfylls och kopplingar mellan olje- och plastindustrin. 

 • Attenborough och massutrotningen
   
  För 60 miljoner år sedan slog en asteroid ut dinosaurierna. Det var det femte massutdöendet i vår planets historia. Nu upplever vi det sjätte och den här gången är vi människor asteroiden. Vi förstör arternas livsmiljöer. Vi förföljer dem och släpper ut främmande arter. Vi förändrar klimatet. Upp till en miljon arter kan vara hotade, varnar David Attenborough. 

 •  Breaking boundaries: The science of our planet
   
  David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas.

Böcker

 • Ekologik: 100 enkla sätt att leva hållbart
   
  Boken innehåller hundra konkreta tips på vad vi som individer kan göra för en mer hållbar framtid. Med fokus på de möjligheter vi har i vardagen för att skapa en bättre värld – i köket, i badrummet, på vardagsresan och sommarsemestern, hemma och på jobbet.

 • Klimatet och omställningen
   
  Hur illa är det, och vad kan vi göra? Boken är en väckarklocka om klimatet där författaren försöker ge svar på dessa frågor. Klimatfrågan besvaras på flera olika sätt och bland annat ur ett moraliskt perspektiv.

 • Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat.
   
  I boken ger författaren sin syn på några av de mest grundläggande klimatfrågorna:
  - Vad bestämmer jordens klimat?
  - Vad är växthuseffekten?
  - Är det möjligt att förutsäga klimatet?
  - Hur ska jordens energiförsörjning lösas?
  - Kan oönskade globala klimatförändringar motverkas?
  - Vilken roll kan Sverige spela?

icon-closechevron-disc-rightmenu