GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Svartinfra monterad i tak

Pålitlig industripartner valde svartinfra

Publicerat maj 2024

Med en stark kompetens inom verktygs- och formsättning och kundanpassade lösningar har Tooltec etablerat sig som en pålitlig företagspartner inom industrin. När produktionsenheten i Göteborg tvingades flytta in i nya lokaler var värmelösningen svartinfra ett krav, då den bidragit till såväl bättre inomhusklimat som precision i leveransen.  

Tooltec är ett företag med säte i Göteborg/Trollhättan som specialiserar sig på verktygs- och formsättning för olika industrier. De specialiserar sig på avancerad tillverkning av komponenter genom att fräsa, svarva, gnista och borra i komplicerade material. Detta ställer krav på inomhusklimatet i verkstaden – produktionens hjärta. Peter Ahlstedt är produktionsledare och har arbetat många år i företaget och minns när svartinfran installerades – och vilken skillnad det gjorde för verksamheten. 

- Förr kunde det vara 14-15 grader i verkstaden på vintern när det var riktigt kallt.  Det gick nästan inte att jobba.  Med svartinfran fick vi ett jämnare klimat, och även luftcirkulationen inomhus blev bättre. Och en bättre arbetsmiljö mår ju alla bra av, berättar han. 

Avancerad bearbetning med millimetermarginaler

Med många storspelare inom energi-, marin- och rymd/flygindustri i kundstocken är det dock i precisionsarbetet som värmesystemet gör allra störst skillnad. Ytterst små skillnader i temperaturen kan ha en påverkan på materialen som riskerar att drabba en hel leverans. 

- Vi jobbar ju med tusendels- och hundradels millimeters tolerans. När det är så små marginaler på väldigt stora objekt, då kan några grader ge skillnad på resultatet för en mätning som görs på eftermiddagen jämfört med morgonen därpå, berättar Peter. Nu tar vi in materialet en stund innan så att det hinner bli varmt och att pallarna torkar. Utan svartinfran hade vi behövt planera annorlunda och mer tid hade gått till logistik, fortsätter han.

Svartinfra sparar energi

Göteborg Energi sörjer för gasanslutningen till Tooltec, där svartinfran även hjälpt till att spara energi för fastigheten. Tack vare detta kan Tooltec fortsätta vara den självklara samarbetspartnern inom avancerad bearbetning för energi-, marin- och flygindustri.

Vill du veta mer om Svartinfra? Kontakta vår säljare Marie. 

 

Fakta om Svartinfra

 • Även känd som infra eller IR-värmare

 • Drivs med metan: biogas eller naturgas

 • Flexibel och lätt att anpassa till byggnaden

 • Zonindelning för precisionsvärme

 • Minskar kondensbildning

 • Ljudlös och minskar buller från värmesystem och fläktar
   
  Problem som svartinfran löser

 • Eliminerar drag och kyla

 • Snabb uppvärmning till behaglig arbetsmiljö

 • Minskar damm och partikeluppvirvling för bättre arbetsmiljö och kvalitet

 • Sänker kostnader för uppvärmning

 • Skapar en mer attraktiv arbetsplats med förbättrad arbetsmiljö
   
  Lämpliga lokaler för svartinfra

 • Logistiklokaler, lager, verkstad och tillverkning, sporthallar, arenor, handel och köpcentrum

icon-closechevron-disc-rightmenu