GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Oscar Olsson

Hallå där…

…Oscar Adamsson, som sommarjobbade som assisterande CDO (Chief Digital Officer) på Göteborg Energi i somras. Till vardags pluggar han industriell ekonomi på Chalmers. 

Publicerad oktober 2022.

Varför sökte du jobbet?

- Jag såg en video på Linkedin där Mattias Hermansson som är CDO beskrev rollen och berättade att man kunde söka jobbet. Jag blev jättenyfiken, för jobbet verkade vara en bra blandning av sådant jag är intresserad av; ledarskap, digitalisering och hållbarhet. Så jag sökte och fick det.

Vad innebär egentligen assisterande CDO?

- Under stora delar av arbetsdagen skuggade jag Mattias, satt med i möten och lyssnade in. Efteråt diskuterade vi och jag fick ställa frågor och få bra råd kring ledarskap. Det var väldigt bra, för jag läser en utbildning där man ofta är intresserad av att bli någon form av ledare i arbetslivet, och det är ju svårt att börja som chef direkt efter examen. Som assisterande CDO fick jag jättebra inblick i vad ledarskap innebär i realiteten.

Förutom att ta rygg på Mattias, vad gjorde du mer?

- Jag drev egna projekt också, och tog chansen att verkligen prata med folk på Göteborg Energi, om deras jobb. Det finns en fantastisk kultur där, där man uppmuntrar alla att verkligen tänka och leva hållbarhet. Som sommaruppgift genomförde jag en analys som handlade om hur det kan säkerställas att utvecklingsstrategin på Göteborg Energi genomförs med hög affärsmässighet och effektivt.

Vad tar du med dig från månaderna på Göteborg Energi?

- Mycket! Till exempel att ledarskap är så mycket mer än att leda och delegera och ”vara chef”. Det handlar om människor och kultur och relationer. Det var också en fantastisk chans för mig att få kika in bakom ledarskap-kulisserna så att säga, innan det kanske kan bli dags för mig en dag.

Vad tror du, blir det Göteborg Energi i framtiden för dig?

- Det skulle vara jättekul, det hoppas jag. Det är ett företag som har en så oerhört viktig uppgift, inte minst för miljön. Det är inte alla företag där man kan gå till jobbet varje dag och känna att man kan göra skillnad på riktigt.

icon-closechevron-disc-rightmenu