GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Utflyktstips!

Naturupplevelser nära till hands

Vi är mitt i en historisk pandemi och många känner sig instängda, samtidigt som social distansering har blivit ett välkänt begrepp. Vad passar då inte bättre än att ta vara på tiden och ge sig ut i naturen?

Även om man bor i en storstad som Göteborg finns det gott om naturupplevelser att ta del av i stadsnära miljö. Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm är en riktig naturälskare. Han ligger också bakom boken ”Det vilda Göteborg” samt webbplatsen med samma namn. 

– Jag har rest med atleter världen runt men jag blir nästan lika glad av att se vad som finns bakom hörnet på en stig här hemma som vad man kan se på Himalayas topp, säger Fredrik. Oavsett om du vill ta en lugn skogspromenad eller ge dig ut på något lite mer äventyrligt är Göteborg en perfekt utgångspunkt. Inom en timme kan du nå såväl barrskogar och dalar av vitsippor som havet och stora granitklippor.

Här tipsar Fredrik om några personliga favoritplatser, inte långt från Göteborg.

 

 

Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm

Börsåsgrottorna – perfekt för utflykt med barnen
”Det behövs inte mycket för att glädja de små (eller de vuxna för den delen). Kanske har du en liten skog precis bakom husknuten som du inte ägnat så mycket tanke; bara det kan bli en perfekt miniutflykt med naturbingo för barnen.

Är man sugen på något lite mer äventyrligt är Börsåsgrottorna, cirka 20 minuter med bil från Göteborg, ett utflyktsmål som aldrig slår fel. De bildades någon gång på istiden och ett besök kan utformas till en riktig expedition, eftersom man kan gå in på ena sidan och komma ut på andra. Alla barn tokälskar det stället – det brukar vara föräldrar som inte alltid vågar krypa in. Inled äventyret i det stora, öppna grottvalvet, dit alla vågar sig in. Sedan blir gångarna smalare och man får gå ner på alla fyra för att ta sig genom de trängsta partierna. Tänk på att ta med oömma kläder, cykelhjälm och pannlampa.”

Lärjeåns dalgång – för dig med små barn
”Slottsskogen och Botaniska trädgården är klassiker, där många barnvagnar rullar varje dag. Vill man ta med sig de yngsta familjemedlemmarna på en frisk vårpromenad men vill testa något annat finns trevliga alternativ, till exempel Lärjeåns dalgång. Här i nordvästra Göteborg slingrar sig Lärjeån fram genom ravinlandskapet i en miljö som hämtad ur sagoböcker. Stigarna är lätta och ta sig fram på med barnvagn och omges av lummig grönska under våren, sommar och tidig höst. Det är lätt att drömma sig bort under denna sju kilometer långa promenad. Man får vara beredd på att lyfta barnvagnen några få trappsteg – men det är det värt.”

Här vandrar man på botten av en ravin, omgiven av vild natur till ljudet av strömmande forsar.

Fredrik om etapp 16 i Bohusleden

Bohusleden – om du vill ha skogen för dig själv
”Söker du häftiga naturupplevelser och samtidigt har en önskan om att få ha skogen för dig själv är Bohusleden ett fantastiskt alternativ, speciellt om du har möjlighet att ta bilen och åka en bit utanför Göteborg. Etapp 16, som går mellan Kaserna och Harska i Munkedals kommun, är en av mina favoriter. Här vandrar man på botten av en ravin, omgiven av vild natur till ljudet av strömmande forsar. Och du får med stor sannolikhet njuta av fåglarnas kvitter i lugn och ro.”

Lysegårdens naturreservat – upplev vattenfallets kraft
”Känslan av att upptäcka en plats som man inte hade kunnat drömma om fanns så nära inpå… ja, den känslan får man lätt vid det 38 meter höga vattenfallet i Lysegårdens naturreservat,norr om Kungälv. Har man spelat golf i området har man kanske sett vattnet slunga sig ut över klippkanten, men det är bara toppen av fallet. Om man i stället går till ner till botten känner man vattnets kraft i hela kroppen.”

icon-closechevron-disc-rightmenu