GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
EU flagga

Lysande resultat för produktion av solenergi

Publicerad september 2022

Båda våra solcellsparker Solinavium och Nya Solevi har levererat riktigt mycket solenergi första dryga halvåret av 2022. 

- Vi hade en budget på 8.7 GWh januari till augusti. Vår totala produktion landade på 9.6 GWh samma period. Det har vi att tacka en riktigt fin sommar och bra installationer för, säger Emma Gustafsson, anläggningsägare på Göteborg Energi.

Även våren har varit solig, och Emma Gustafsson berättar att framför allt mars månad stack ut rejält. 

- Man tror ofta att det är sommarmånaderna som levererar, och sett till volymer är i princip alltid maj till juli bäst under året, men även våren kan vara bra. Produktionen gynnas faktiskt av relativt låg temperatur, men med sol. 

Emma Gustafsson med kollegorna Carolina och Arash vid Solinavium solcellspark.

Solelen matas ut i elnätet, och går till vilken elabonnent som helst som ligger nära anslutningen. Dock är det så att Göteborg Energi har kunder som betalar extra för solel, och för att produktionen över huvud taget ska finnas. De är viktiga, menar Emma Gustafsson. 

- Det är deras övertygelse som gör att vi och andra aktörer kan producera för en hållbar framtid. Sedan är det alltid en mix av förnybar energi. Både solel och el från vindkraft är viktiga och kompletterar varandra. När det är sol blåser det oftast inte så mycket, och tvärtom, säger Emma Gustafsson

Att kunna erbjuda solenergi till en kundkrets är viktigt, även om det endast utgör en liten del i arbetet för att klara energiomställningen.

- Det är självklart så, men vi är väldigt nöjda med att kunna producera så pass bra som vi gör. Det är ett fint resultat, och känns hoppfullt inför framtiden, avslutar Emma Gustafsson.

icon-closechevron-disc-rightmenu