GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Tre personer förbereder sallader

"Ett ganska billigt sätt att haka på och bidra"

Elhandelsavtal med tillvalet Bra miljöval

På Beets mitt bland Göteborgs gågator skapas det varje vardag kreativa sallader. De hålls fräscha tack varje miljömärkt el från Göteborg Energi. –Tanken med salladsbaren är ju att förutom bra smaker också värna ett mer hållbart värde, i den lilla skala vi kan, säger grundaren Andreas Olsson.

För nästan exakt tre år sedan öppnade Beets på Drottninggatan inne i shoppingkvarteren. Menyn består av sallader med hållbar profil och har ingredienser som klimatcertifierad kyckling och tempeh gjord av svenska fermenterade ärtor. Och att döma av tillströmningen var det ett uppskattat tillskott.

– Vi blev själva lite förvånade och var inte beredda på den anstormning som blev. Inom bara några månader, utan att ha gjort någon som helst reklam, hade vi över 300 gäster dagligen. Och vi har endast 20 sittplatser. Ibland har kön ringlat lång utanför, en bra marknadsföring för oss. Det var väldigt roligt att se den responsen. 

För Andreas Olsson var det mycket som var nytt när Beets skulle starta. Vilken lokal skulle det bli, hur skulle menyn finjusteras, hur skulle inredningen utformas?
– Som mycket annat med företagande är det “learning by doing” som gäller. Den här lokalen är en gammal nagelsalong som vi gjorde om från grunden.

Men mitt i alla svåra beslut inför öppnandet fanns det en sak som var självklar – vilket elbolag som skulle användas:
– Jag har alltid varit kund hos Göteborg Energi så det var en självklarhet att ringa er när jag tecknade elavtalet för Beets. Jag använder er även privat. Så det var knappt att jag valde - jag bara ringde. Och så var det löst.

För Bra miljöval betalar vi runt 500 kronor extra per år, pengar som går bland annat till forskning. Det känns som ett ganska billigt sätt att haka på och bidra.

Andreas Olsson - Beet Salladsbar

"Vi värnar ett mer hållbart värde, i den lilla skala vi kan"

För en salladsbar är det viktigt att allt hålls kallt och fräscht. Beets har en öppen kökslösning med kylar och beredning ute i salongen. För att undvika brummande kompressorer bland gästerna installerade man centralkyla i källaren som skickar kall luft in till kylskåpen och kylbänkarna.

– Det är också mer energismart, istället för att ha igång många maskiner, säger Andreas Olsson. Han berättar att han ville starta Beets för att han tyckte att Göteborg saknade en salladsbar med nytänkande och hälsosamma smaker.
– Tanken är ju att förutom bra smaker också värna om ett mer hållbart värde i den lilla skala vi kan. Vi försöker till exempel välja svenska råvaror i stor utsträckning.

Beets har valt att teckna tillvalet Bra Miljöval till avtalet hos Göteborg Energi. Det är ett tillval där miljökraven på elproduktionen ställs och kontrolleras av Naturskyddsföreningen, vilket dessutom finansierar olika projekt som främjar miljön.

– Det är heller ingen stor kostnad: 1,5 öre per kWh. Jag kollade upp detta på fakturan i dag faktiskt. Vi betalar runt 500 kronor extra per år, pengar som går bland annat till forskning. Det känns som ett ganska billigt sätt att haka på och bidra.

För Beets har den rådande pandemin varit tuff, precis som för övriga samhället. De har tappat många kunder, men hållit öppet ändå med förminskad arbetsstyrka.

– Nu hoppas vi se en ljusning framåt våren och sommaren. 

Vill du vara med och göra framtiden lite ljusare? Nu har du chansen att bli solproducent i vår solcellspark, Nya Solevi. Du behöver inget eget tak för att skaffa solcellspaneler och dessutom gör du ett väldigt hållbart val med solenergi!

Våra miljötillval

Vill ni vara med och göra framtiden lite ljusare? Genom att välja förnybar el hjälper ert företag till att snabba på utvecklingen mot en mer hållbar elproduktion.
Vill du vara med och göra framtiden lite ljusare? Nu har du chansen att bli solproducent i vår solcellspark, Nya Solevi. Du behöver inget eget tak för att skaffa solcellspaneler och dessutom gör du ett väldigt hållbart val med solenergi!

Lokal klimatnytta med Bra miljöval

Genom att välja el märkt med Bra Miljöval får man en garanti på att elproduktionen sker på ett mer hållbart sätt. Vi har pratat med Jesper Peterson på Bra Miljöval för att ta reda på vilken skillnad märkningen gör för vår miljö.
icon-closechevron-disc-rightmenu