GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Intervju

Jobbsprånget gav Martha en drömstart i Sverige

Från reklambyrå i Bogotá till marknadsföring i Göteborg. Martha Vera från Colombia är marknadsföraren som träffade en svensk man, flyttade till Sverige och tack vare Jobbsprånget fick praktikplats hos oss på Göteborg Energi.

Jobbsprånget är ett hållbarhetsprojekt från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som hjälper nyanlända akademiker att hitta praktikplats i Sverige. 150 arbetsgivare på 50 olika platser i landet är med i projektet 

– Göteborg Energi är en av dessa. Så många som 70 procent får en anställning efter sin praktikperiod. 

Therese Caesar och Martha Vera

 
 
– Det finns otroligt mycket engagemang och hjärta i det här projektet. Arbetsgivarna får ny kompetens och nya erfarenheter till sina verksamheter, samtidigt som de nyanlända får en fin introduktion till det svenska arbetslivet. Göteborg Energi är en stark aktör i näringslivet, och vi är stolta över samarbetet som har resulterat i tre praktikplatser på bara ett år, säger Helena Gyrulf, kundansvarig på IVA. 

Genomtänkt beslut
Martha Vera träffade sin svenske man i Colombia för två år sedan. Efter ett år som särbos tog de beslutet att Martha skulle flytta med till Sverige och Göteborg. Ett internationellt jobb inom marknadsföring har också varit ett mål för Martha sedan hon tog sin examen för 22 år sedan.

– Att det blev Sverige är jag otroligt glad för – människorna här är fantastiska. Jag gillar också att tempot är lugnare och mer avslappnat än hemma i Bogotá; här stannar man vid röd gubbe och prioriterar luncher, träning och fikastunder, säger Martha, som är utbildad inom marknadsföring och reklam.

- Jag är bättre på svenska och har ett annat självförtroende nu.

Martha Vera

Hyllar sin mentor Therese
När hon kom till Sverige blev det först svenskastudier på Svenska för invandrare (SFI), där hon också fick tips om Jobbsprånget. Via Jobbsprånget sökte hon sedan praktikplatsen som marknadskoordinator här på Göteborg Energi. Hemma i Colombia har Martha jobbat som kundansvarig, copywriter och kreatör på reklambyråer. 

– De första två veckorna på Göteborg Energi var svåra. Men tack vare min fantastiska mentor Therese kände jag mig snabbt lugnare och mer säker. Hon har guidat mig, gett mig verktyg för att lära mig svenska och ordförrådet som finns inom marknadsföring samt låtit mig jobba med både stort och smått på en marknadsavdelning. Jag kunde inte fått en bättre start i Sverige, betonar Martha. 

Redo för nya utmaningar
Efter praktikperioden på fyra månader hoppas Martha hitta ett jobb eller en ny praktikplats inom marknadsföring. Hon funderar också på att studera kommunikation, textproduktion och kanske konsumentpsykologi.

– Jag är bättre på svenska och har ett annat självförtroende nu. Dessutom har jag lärt mig hur arbetslivet här fungerar och sett hur en marknadsavdelning i Sverige jobbar. Tack vare Jobbsprånget och Göteborg Energi är jag redo för nya utmaningar, säger Martha. 

Nyfiken på att jobba hos oss?

Läs mer om våra lediga tjänster och möt fler medarbetare på Göteborg Energi.

icon-closechevron-disc-rightmenu