GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Glada barn värmer upp inför Minivarvet.

Ett energifyllt Minivarvet

Klara, färdiga, gå! Förskolan på Arves Marias väg i Tuve hade laddat länge inför Minivarvet i september och det var ett gäng mycket nöjda barn som sprang i mål. Belöningen kom i form av en medalj, diplom och t-shirt. 

Normalt sett brukar Minivarvet äga rum i samband med Göteborgsvarvet i maj månad. Men under pandemin startade Göteborg Energi tillsammans med Göteborgsvarvet en ny tradition på stadens alla förskolor. Då det ordinarie Minivarvet inte kunde genomföras som vanligt, erbjöds förskolorna att anmäla sig för att arrangera sitt eget lopp. Även om pandemin satte käppar i hjulen var det fortsatt viktigt för både Göteborg Energi och Göteborgsvarvet att uppmuntra till rörelse – barnens hälsa kunde helt enkelt inte vänta.

Alexander och hans kompisar vill springa Minivarvet igen, gärna med en gång.

Första gången för förskolan Arves Marias väg 21 

– Vi såg information om Minivarvet på vårt intranät och tänkte att det kunde bli en bra gemensam aktivitet för alla barn på förskolan som uppstart på terminen. Alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar och detta är extra viktigt då det på förskolan finns två avdelningar för barn med flerfunktionsvariation. Vi har fått start- och målskyltar, t-shirtar, medaljer och diplom till alla barn. Det ska bli kul och barnen är väldigt peppade, säger Camilla Kyllönen, barnskötare.

Camilla Kyllönen, barnskötare på förskolan Arves Marias väg 21.

Camilla och kollegorna samlar alla barn i åldrarna 1–5 år på den stora innergården. De värmer upp i omgångar till musik som strömmar ur bärbara högtalare. Klappa händerna! Hoppa! Och smyyyyg! I princip alla barn har fått på sig sin gröna Minivarvet-t-shirt och börjar få upp värmen. Banan finns en liten bit bort, på förskolans stora lekyta. 

När startskottet går sticker Alexander, 3 år, i väg som ett spjut. Han rundar banan på några minuter och ler lyckligt när han korsar mållinjen.

– Det var så kul. Jag vill springa igen! 

Full fart framåt!

Bidrar till en mer jämlik stad

På Göteborg Energi har man sedan starten 2021 märkt hur intresset för Minivarvet har vuxit. Pia Christensen är marknadsförare och menar att möjligheten att ta ut Minivarvet från att bara existera i Slottsskogen till att finnas i alla stadsdelar bidrar till en mer jämlik stad.

– Alla får möjlighet att vara med. Dessutom är vi med och bidrar och uppmuntrar till en hållbar livsstil, att det är kul och viktigt att röra på sig. Man ska komma ihåg att barn är våra bästa influencers, de ställer krav på sina föräldrar och är framtidens konsumenter. 

På förskolans innergård pustar Junia, 2 år, ut efter målgång. Hon ler. 

– Det var jättekul, jag sprang jättesnabbt. 

Junia pustar ut efter att ha sprungit Minivarvet.
icon-closechevron-disc-rightmenu