GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Liseberg Oceana

Återbruk och elsynder på Frihamnsdagarna

Publicerat september 2023

Vår monter puttrade av aktivitet under Frihamnsdagarna. Bland annat kunde man få ett par jeans omsydda till en väska av vår samarbetspartner Göteborgs Stadsmission. 

- Vi såg möjligheten att på ett kul sätt väva ihop vårt hållbarhetsbudskap med Stadsmissionens återbruksverksamhet, säger Marie Mattiasson, projektledare hos oss på Göteborg Energi.

Sakta men säkert hängs omsorgsfullt sydda jeansväskor upp på en klädstång. Var och en av väskorna pryds med en tyglapp med inskriptionen ”Hållbara ihop”. Devisen är Göteborg Energis och går väl ihop med Göteborgs Stadsmissions budskap.

- Vi har ett långtgående samarbete och är helkund hos Göteborg Energi. Den här aktiviteten hör ihop med vårt koncept Remake, en arbetsmetod för att skapa produkter av återvunnet material och spillmaterial, säger Charlotta Bruno, projektledare på Göteborgs Stadsmission. 

Hon är på plats med tre av dem som arbetstränar inom projektet. Tillsammans sitter de vid varsin symaskin och jobbar med de unika väskorna. 

- Det är populärt. Det går bra att lämna in sina gamla jeans ena dagen och sedan komma tillbaka för att hämta upp sin väska. Ett utmärkt exempel på hur man sparar på våra gemensamma resurser, säger Marie Mattiasson. 

En av de som lämnat in ett par gamla jeans i montern är Joakim Sahlqvist. Han hämtade upp en rykande färsk väska dagen efter.

- Det är en överraskningspresent till min fru. Jag tror hon kommer bli jätteglad. 

Vår samarbetspartner Göteborgs Stadsmission syr om gamla jeans till en väska.

På plats i Frihamnen kunde man även bikta sina elsynder, i ett uppbyggt ”biktbås”. Besökare skrev sina värsta elsynder på en lapp och satte upp väl synligt. I samma bås kunde man även ge sina bästa energispartips.

- Tanken är att vi ska samla in biktmaterialet, titta på vad som förekommer mest och sedan skapa information och kommunikation kring hur man slutar ”synda” på bästa vis. Ett vanligt exempel på lapparna var att folk hade på flera maskiner samtidigt, till exempel disk- och tvättmaskin, säger Marie Mattiasson.

Under dagarna i Frihamnen deltog även vår vd Per-Anders Gustafsson i Energipodden, som man kan lyssna på i efterhand här.

Vad är Frihamnsdagarna?

Frihamnsdagarna är en öppen demokratiarena i Göteborg. Den kan närmast liknas vid Almedalen eller Järvaveckan. Evenemanget anordnas av den samhällsnyttiga partipolitiskt och religiöst obundna föreningen Frihamnsdagarna. Frihamnsdagarna är ett årligen återkommande arrangemang i centrala Göteborg som drivs utan vinstsyfte.

Varför är Göteborg Energi med?

Med allt som händer i vår omvärld känns Frihamnsdagarna kanske viktigare än någonsin. Vi vill värna vårt öppna och fria samhälle där alla medborgare kan mötas för att utbyta åsikter, erfarenheter och lära av varandra. Det är en viktig arena för att möta göteborgarna och för göteborgarna att möta oss. Det är också en viktig arena för att möta våra stora kunder, till exempel inom industri och fastigheter. Här pågår viktiga politiska samtal inom energi och hållbarhet, där Göteborg Energi är en av Göteborgs Stads utpekade nyckelaktörer. Ska vi vara kraften i energiomställningen måste vi vara med i dessa samtal och själva vara initiativtagare till vissa av dem.

Mer läsning

  • Läs om Göteborgs Stadsmissions koncept "Remake" här! 

  • Läs om Frihamnsdagarna här!

icon-closechevron-disc-rightmenu