GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Gertrud Ingelman deltar i byggstartskottet av solcellsparken i Säve.

200 röster gjorde skillnad

Gertrud Ingelmans engagemang i klimatfrågan har bara växt med tiden. Hon har gjort allt från att delta i manifestationer till att dela ut flygblad, med målet att påverka samhället till att bli några toner grönare. Det var precis denna typ av engagemang som fick henne att skicka in medborgarförslaget om att bygga solcellsparker i Göteborg - en idé som vi fått förverkliga.

- Idéen hade jag haft i bakhuvudet sedan länge. Om vi ska kunna göra oss kvitt fossila bränslen så behövs solenergi, berättar hon. 

Medborgarförslaget skickade hon in via Göteborg stads hemsida, vilket har ett krav på minst 200 röster för att diskuteras i kommunfullmäktige. 

- När jag fick reda på att förslaget hade fått alla 200 röster blev jag otroligt glad. Det var också mycket passande att jag och några andra befann oss på en vegetarisk restaurang i Haga just då för att varva ner efter en klimatdag vi anordnat.

Jag hoppas förstås att detta bara är början.

Några månader efter att förslaget om att bygga solcellsparkerna klubbats befann Gertrud sig på en regnig åker, strax intill Säve flygplats. Då var det dags att fira startskottet för byggandet av den första solcellsparken, vilken kommer att bli Sveriges största med 5.5 megawatt*. 

- Det kändes så konkret när jag stod där. Och smart att parken byggs vid en inflygningsled till flygplatsen eftersom den marken ändå inte går att använda till så mycket annat, förklarar hon.

Nu när solcellsparken har börjat monterats upp ser Gertrud med förväntan fram emot att få se resultatet. 

- Men jag hoppas förstås att detta bara är början. Det har länge funnits idéer om att bygga solcellsparker i Göteborg och det är bra att Göteborg Energi och Serneke nappade på det så snabbt. Den här typen av initiativ är nödvändiga för våra barn och barnbarns framtid, avslutar hon.

* 13 juni 2019 invigdes en solcellspark i Sjöbo som täcker ett område motsvarande 17 fotbollsplaner, något större än Nya Solevi. Göteborg Energi gratulerar skåneborna och är fortfarande lika stolta över att ha byggt en av Sveriges största solcellsparker.

icon-closechevron-disc-rightmenu