Publicerad april 2025.
Sommaren närmar sig. Det innebär traditionellt lägre elhandelspriser. Men för den som vill finns det fortfarande möjligheter att sänka energikostnaderna – och på köpet lära sig mer om energisystemet.
– Det ser
gynnsamt ut nu med mycket vatten i magasinen. Och på kontinenten bättre
tillgång till gas och fransk kärnkraft, till skillnad från under energikrisen
2022. Samtidigt är det en volatil marknad där mycket kan ändra sig snabbt.
Det säger Magnus Boll som är portföljförvaltare på Göteborg Energi.
När det kommer till energikostnad är det första tipset nästan alltid: “Se över hur mycket energi er verksamhet använder”. Det gäller framför allt på vintern – men också under sommaren. Uppvärmningen står kanske på hela tiden, även om det är varmt ute. För företag, särskilt företag med många fastigheter, kan här finnas pengar att spara.
Numer, när andelen planerbara energikällor har ökat, säger vi som jobbar med elpriser att marknaden ofta är volatil – ett lite finare ord för skiftande. Och skifta kan priset verkligen göra på sommaren.
Den volatila verkligheten kan ibland vara lite lurig. Det är riskabelt att ha för stora svängningar i utgifter – samtidigt som det är dumt att gå miste om låga priser när elhandelspriset är lågt. Ett alternativ för företag kan då vara att skaffa portföljförvaltning – att sprida ut sin elhandelskostnad på flera olika sätt. En viss del kan vara prissäkrad, annan rörlig på timpris, en tredje på månad – och så vidare.
Solenergin är ett volatilt tillskott in i energisystemet. Vindkraften är ett nästan tio gånger större tillskott, som inte heller går att planera. Så dagar då det blåser mycket och mycket kraft genereras kan vi faktiskt tillfälligt se de så kallade minuspriserna. Alltså att de som producerar el måste betala för att bli av med den. För energi som produceras måste användas – annars blir det obalans i systemet.
Som företag beror det på vilken typ av avtal ni har för att dra fördel av minuspriser. Har ni ett fast elavtal med ett fast elpris så spelar det ingen roll, men om ni har ett rörligt elpris kan det sänka priset den månaden – och har ni timpris betalar ni väsentligt lägre för själva elen ni använder när det är minuspriser.
Men glöm inte bort att även om elhandelspriset under en tid ligger nära noll måste ni fortande betala elövföringsavgift, energiskatt och moms för elen ni använder.
I Sverige är vattenkraften den störta energikällan. Nästan 40 procent av all energi som används i Sverige kommer från vattenkraft. Då säger det sig självt att vattenkraften har stor inverkan på elhandelspriset hela året. Och det som har mest betydelse är då hur mycket vatten det finns i de stora vattenmagasinen och i älvarna. Som det ser ut nu inför sommaren ser det bra ut med mycket vatten. En bra bas till bra elhandelspriser.
Under energikrisen berodde de höga elpriserna på att Europa ville minska sitt beroende av rysk gas efter att Ryssland anfallit Ukraina. Detta fick stora följdeffekter för hela energisystemet då en stor del av Europa använder mycket gas för uppvärmning och energi. Nu har den ryska gasen till stor del fasats ut. I stället importerar många europeiska länder bland annat amerikansk naturgas.
Hur det går med Trumps tariffer och EU:s eventuella svar är svårt att sia i. Men att EU skulle lägga på tullavgifter på amerikansk gas – vilket skulle höja energikostnaderna för hela unionen – är svårt att föreställa sig. Dock ska tilläggas att den amerikanska gasen är dyrare än den ryska, vilket höjer nivån något.
Tillgången på el är god under sommaren och ofta är den billigare än övriga månader. Men det finns oftast pengar att spara genom att tänka på några saker.
Se över förbrukningen
Det finns både pengar och energi att spara på att lära känna sitt fastighet, sin verksamhet och att optimera därefter. Här kan du läsa artiklar med energispartips.
Se över er verksamhets elavtal
Vi har elavtal anpassade efter din verksamhets behov. Läs mer om våra avtal här.
Få betalt för att vara flexibla med er energiförbrukning
Vill ditt företag sänka era elkostnader och samtidigt bidra till ett stabilare elsystem? Då kan ni bli flexleverantörer! Ni kan få betalt för att vara flexibila med er energiförbrukning eller produktion. Läs mer här.