Publicerad december 2020.
Ät ute i vinter! I naturen, alltså. Årets julklapp är ett stormkök, och vad passar bättre såhär i pandemitider än att laga mat ute?
Att mat smakar som bäst
utomhus, det är sedan gammalt. Och det behöver inte vara krångligare än hemma i
köket, så länge du vet vad du ska tänka på. Eric Tornblad är expert på friluftsmatlagning
och har skrivit flera böcker i ämnet. Han tycker att vi alla borde ge oss ut
mer i naturen.
– Den största behållningen är att kombinera god mat med njutningen av att vara precis
var du vill. Att kunna laga din lunch på den där udden vid havet eller plocka
fram köket i skogen närhelst du blir hungrig, säger han.
Det finns flera sätt att laga mat i skog och mark
Det finns
flera sätt att laga mat i skog och mark. Stormköket erbjuder möjligheter att
både koka och steka maten. En stekhäll är trevlig att ställa över en öppen eld,
men oftast lite tyngre att bära med sig. Grillgaller fungerar också fint om du
ska grilla maten, men kräver att du kan bygga upp stöd runt elden så att
gallret hamnar på ett bra avstånd från glöden.
– Ett stormkök är gjort för att vara lätt och kompakt och funkar toppen i de
allra flesta situationer. Ett tips om du är ovan är att hantera stormköket
hemma först, så att du är säker på att alla delar kommit med och att du vet hur
du ska reglera värmen, säger Eric Tornblad.
Han rekommenderar att förbereda en del av
matlagningen hemma, till exempel att koka potatis som sedan snabbt kan stekas
på stormköket. En bit fisk kan läggas i ett foliepaket tillsammans med kryddor
för att sedan tillagas ute. Se till att tänka igenom din packning hemma, hacka
och skiva så mycket som möjligt på förhand och lägg i burkar eller påsar.
Ett ännu smidigare tips är att ta med pannkakssmet i en petflaska eller termos.
– Att steka maten är oftast den enklaste lösningen. Utgå ifrån vad du gillar
att äta, och fundera sen på hur du kan laga det utomhus på ditt stormkök,
kanske med någon förändring av receptet. Låt dig inte begränsas av
utomhus-momentet!
Kök med sprit eller gas
Tändstickor (även om köket har inbyggd tändare, den kan gå sönder)
Kniv, skärbräda, stekspade
Våtservettter om din lunchplats inte har tillgång till vatten
Vatten, både till matlagning och att dricka
Salt, peppar och andra kryddor
Sittunderlag
Kåsa/tallrik, bestick och mugg att dricka ur
Torr ved om du vill tända en eld
Ha koll på utrustningen och hur den fungerar. Kontrollera att alla delar är nedpackade och testlaga gärna nära hemmet första gången så att du lär dig hur du ska göra.
Anpassa storleken på grytorna efter mängden mat som ska lagas.
Koka med reducerad låga när maten kokat upp. Det sparar bränsle.
Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare.
Laga exempelvis köttfärssåsen först och låt den sedan stå ovanpå pastavattnet när pastan kokar. Då håller den värmen.