GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Tips!

Så lyckas du med din utelunch

Publicerad december 2020.

Ät ute i vinter! I naturen, alltså. Årets julklapp är ett stormkök, och vad passar bättre såhär i pandemitider än att laga mat ute? 

Att mat smakar som bäst utomhus, det är sedan gammalt. Och det behöver inte vara krångligare än hemma i köket, så länge du vet vad du ska tänka på. Eric Tornblad är expert på friluftsmatlagning och har skrivit flera böcker i ämnet. Han tycker att vi alla borde ge oss ut mer i naturen.

– Den största behållningen är att kombinera god mat med njutningen av att vara precis var du vill. Att kunna laga din lunch på den där udden vid havet eller plocka fram köket i skogen närhelst du blir hungrig, säger han. 

Det finns flera sätt att laga mat i skog och mark

Det finns flera sätt att laga mat i skog och mark. Stormköket erbjuder möjligheter att både koka och steka maten. En stekhäll är trevlig att ställa över en öppen eld, men oftast lite tyngre att bära med sig. Grillgaller fungerar också fint om du ska grilla maten, men kräver att du kan bygga upp stöd runt elden så att gallret hamnar på ett bra avstånd från glöden.
– Ett stormkök är gjort för att vara lätt och kompakt och funkar toppen i de allra flesta situationer. Ett tips om du är ovan är att hantera stormköket hemma först, så att du är säker på att alla delar kommit med och att du vet hur du ska reglera värmen, säger Eric Tornblad. 

Han rekommenderar att förbereda en del av matlagningen hemma, till exempel att koka potatis som sedan snabbt kan stekas på stormköket. En bit fisk kan läggas i ett foliepaket tillsammans med kryddor för att sedan tillagas ute. Se till att tänka igenom din packning hemma, hacka och skiva så mycket som möjligt på förhand och lägg i burkar eller påsar.
Ett ännu smidigare tips är att ta med pannkakssmet i en petflaska eller termos.
– Att steka maten är oftast den enklaste lösningen. Utgå ifrån vad du gillar att äta, och fundera sen på hur du kan laga det utomhus på ditt stormkök, kanske med någon förändring av receptet. Låt dig inte begränsas av utomhus-momentet!

Packlista för utelunchen

  • Kök med sprit eller gas

  • Tändstickor (även om köket har inbyggd tändare, den kan gå sönder)

  • Kniv, skärbräda, stekspade

  • Våtservettter om din lunchplats inte har tillgång till vatten

  • Vatten, både till matlagning och att dricka

  • Salt, peppar och andra kryddor

  • Sittunderlag

  • Kåsa/tallrik, bestick och mugg att dricka ur

  • Torr ved om du vill tända en eld

Fem tips när du lagar mat på stormkök

  • Ha koll på utrustningen och hur den fungerar. Kontrollera att alla delar är nedpackade och testlaga gärna nära hemmet första gången så att du lär dig hur du ska göra. 

  • Anpassa storleken på grytorna efter mängden mat som ska lagas. 

  • Koka med reducerad låga när maten kokat upp. Det sparar bränsle. 

  • Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare.

  • Laga exempelvis köttfärssåsen först och låt den sedan stå ovanpå pastavattnet när pastan kokar. Då håller den värmen. 

 

Ost- och kikärtskakor

En portion (två kakor):
1 dl kikärtsmjöl (av okokta kikärter)
1 nypa salt 1 nypa svartpeppar
2 tsk torkad persilja
50 g hackad parmesanost
50 ml olja (25 ml till smeten och 25 ml till stekning)
vatten

Hemma:
Blanda alla ingredienser utom olja i en påse.

I naturen:
Tillsätt 1,5 dl hett vatten till påsen och rör till en jämn smet. Låt stå i tio minuter och tillsätt därefter hälften av oljan. Värm resten av oljan i en panna på stormköket. Klicka ut smeten till två kakor och stek i medelvärme några minuter på varje sida. Ät direkt!

Svamprisotto

En portion:
1 dl basmatiris med 10 min koktid
100 gram svamp (ca 10 gram om du torkat den innan)
2 msk torkad persilja
1 krm vitlökspulver
½ tärning hönsbuljong
3 dl vatten
50 gram riven parmesanost
25 ml olivolja
salt och svartpeppar

Hemma:
Lägg alla torra ingredienser i en påse (dvs ris, svamp, torkad persilja och hönsbuljong).

I naturen:
Koka allt utom osten och oljan tills riset är mjukt. (Om du använder färsk svamp: stek den först.) Rör ner ost och olja, vänta någon minut och smaka av med salt och svartpeppar.

Recepten kommer från Eric Tornblads bok ”Fjällmat”.
icon-closechevron-disc-rightmenu