GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Så blir du en välförberedd vintercyklare

Publicerad november 2020.

Funderar du på att sadla om och bli cykelpendlare? Eller är du redan det, men vet med dig att du brukar lägga ner när vintern kommer smygande? Det finns många sätt att trotsa väder och vind och börja uppskatta åretruntcyklingens alla fördelar. 

De goda skälen till att cykla till jobbet är många. Det är bra för hälsan, miljön och dessutom billigare än de flesta andra transportsätt. Dessutom är det ett väldigt bra sätt att förflytta sig nu när vi alla ska hjälpas åt för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Men även om det är härligt att röra på sig och få frisk luft brukar mörkret och det lite dystrare vädret under vinterhalvåret göra att många lägger ner cyklingen. Det är synd, tycker Erik Vikengren, som är chef på Bike Fixx, en cykelverkstad med butik på Övre Husargatan i Göteborg.
 
– De flesta är dåligt förberedda när det börjar bli höst. Har man inte utrustningen som krävs blir det lätt att man ställer cykeln i förrådet och när den väl står där är det svårt att motivera sig att komma igång igen, säger han.
Men har man bara bestämt sig finns det många knep att ta till för att göra året runt-cyklingen till en självklar del av vardagen. Många triggas av att göra det som någon form av utmaning, på jobbet eller privat. 

– Den lite mer extreme kan också se till att det inte finns några andra alternativ. Sälj bilen! säger Erik och ler. 

De flesta är dåligt förberedda när det börjar bli höst

Erik Vikengren, Bike Fixx

 

 

Det viktigaste är att hålla cykeln i bra skick. En nyservad cykel ger känslan av att cykeln är helt ny, och därmed också strulfri. Regnkläder anpassade för cykling underlättar också komforten avsevärt.
– De andas bra, är förstärkta på rätt ställen, förlängda i ärmarna och går lätt att dra över skorna. Ett par olika handskar för olika väder är också bra att införskaffa. 

När det blir halt ute bör man som cyklist ha vinterdäck åtminstone på framdäcket, det finns många olika varianter av dubbdäck och även dubbfria vinterdäck. Det finns också en mängd tillbehör som underlättar för den som verkligen vill ha en bekväm färd, såsom hjälmmössor, skoöverdrag och ”bar mitts”, överdrag till styret som gör att du slipper ha handskar. 

Erik om elcyklar

Elcyklar är bekväma att cykla med och har fått många fler att börja cykelpendla sedan de blivit vanligare på marknaden.
– Jag tycker att det är en fördel med mittmonterad motor. Fram- och bakhjulsmonterade motorer får lättare sladd när det blir halt, säger Erik Vikengren.

Till syvende och sist handlar det om att bestämma sig för att inte ge upp när det börjar ta emot. Det kan vara jobbigt ibland, men fördelarna väger över.
icon-closechevron-disc-rightmenu