GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Ett skrivbord med diverse verktyg och papperspyssel på.

Pyssla hållbart i jul

En stor kartong full av otympligt och samtidigt ömtåligt julpynt, som dessutom blir alltmer överfull för varje år. Känner du igen dig? Lösningen stavas papper! De flesta papperspyssel går att förvara platt och dina alster är precis lika fina nästa år, och nästa. Ett smart, roligt och hållbart sätt att pyssla.  

Pappersbollar

Pappersbollar är superenkla att göra och fina till mycket! Som girlang eller julgranskula i julgranen, till dukning eller som en fin dekoration på julklapparna.
 
Du behöver: 

  • Några pappersark

  • Figurstans eller sax

  • Symaskin & sytråd

För att göra en boll klipper du fyra lika stora cirklar, av samma papper eller olika (fler om du vill göra väldigt stora bollar). Det går snabbast och blir snyggast om du använder en figurstans. Lägg ihop cirklarna och sy med raksöm rakt över bunten. 

För julgranskula: Klipp av trådarna i ena änden av bollen och spara dem i den andra. Knyt ihop så du kan hänga kulan.

För girlang: Lägg en ny hög med papperscirklar dikt an den första, sy över den också, och fortsätt så tills girlangen är så lång som du önskar. Behåll trådar i båda ändar om du vill kunna fästa den någonstans. Fin att hänga i granen eller ringla över julbordet.

För paketdekoration: Klipp av trådarna i båda ändar, och veckla ut ena sidan av bollen till en halvmåne. Klistra fast den på julklappen!

Tips! Har du ingen figurstans utan måste klippa ut cirklarna? Då kan du nöja dig med att sy ihop en efter en, istället för högar om fyra när du syr en girlang. Det blir också väldigt fint! 

Pappersstjärnor och snurror

Det finns massor av sätt att göra vackra pappersstjärnor på, till och med sådana du kan hänga i fönstret med en lampa i. En väldigt enkel variant är den här!
 
Du behöver: 

  • Papper, gärna vaxat

  • Snöre

  • Lim

Klipp ett avlångt ark, ungefär två och en halv till tre gånger så långt som brett. Vik längs kortsidan från vartannat håll, så att du får ett ”dragspel”. Bind ett snöre på mitten. Klipp sedan ändarna på pappersbunten; tex ett rakt diagonalt snitt eller med en rundning. Vill du ha dekorativa hålmönster i stjärnan klipper du också små hack längs långsidorna. Veckla sedan ut din snurra och limma båda ändar mot varandra.

Tips! Använder du vaxat papper blir det väldigt vackert att knyckla ihop det och sen räta ut det igen innan du börjar vika. Det är fint att blanda olika färger, storlekar och mönster, så kör på och prova dig fram.

Julgran 

En eller flera julgranar i papper imponerar på bordet eller fönsterbrädet. Gör flera och ställ upp en liten skog! Det blir extra snyggt om du gör granar i olika storlekar, och kanske i olika nyanser av grönt?
 

Du behöver:

  • Ett kvadratiskt pappersark

  • Sax

Vik pappret både längs diagonalerna och på mitten åt båda håll. Veckla ut pappret igen efter varje vik. Ta tag i ”spetsarna” på varsin sida och för dem mot spetsen längst ner. Den översta spetsen kommer då följa med, och du får en mindre kvadrat. Platta till. 

Vik in flikarna mot mittlinjen så att du får formen av en smal flygande drake, med öppningarna nertill. Gör likadant på både fram- och baksidan, alltså fyra invik totalt. Klipp av de tunna flärparna i botten så att kvarvarande del har formen av en triangel (granens form), med fyra flikar. Veckla ut och vräng varje flik ut och in, så att “inviken” hamnar på insidan i stället. När du gjort det på alla fyra ställen har du nu åtta flikar på din gran.

Lägg granen platt och klipp tre snitt längs varje sida, genom alla lager ungefär halvvägs till mittlinjen. Vik sedan in de små flärparna som bildas vid snitten i små sneda vik (se bild). Nu är granen färdig!
 
Tips!
Ofta är det lättast att följa en videoguide. Söker du på origami på internet finns oändligt med så kallade tutorials. 

Läge att se över ditt elavtal?

Oavsett om du vill ha rörligt eller fast elpris har vi schyssta avtal för dig som privatperson. Vi erbjuder 100% förnybar el, en prisad kundservice och rabatt för nya kunder.
icon-closechevron-disc-rightmenu