Adam Holm är 25 år, tvåfaldig världsmästare i vindsurfing och influencer. Fast han kallar sig själv för outfluencer och vill, genom sitt populära Instagramkonto, inspirera andra att leva hållbart och spendera mer tid ute i naturen.
Adams transformation från vindsurfare till världsförbättrare
började då han tränade för att kvala in till de olympiska spelen i Rio de
Janeiro. Han lyckades kvala in, men fick ändå inte åka för Sveriges olympiska kommitté. Han
bedömdes nämligen inte ha chans att vinna medalj och fick därför inte åka till
Rio. Adam hade då vigt sex år av sitt liv åt att ta sig till OS.
Efter beskedet frågade han sig själv om det verkligen
varit värt de kroppsliga, ekonomiska och psykiska uppoffringarna. Till slut kom
han fram till att han lärt sig mycket längs vägen. Det mest positiva var hans
upplevelser i naturen. I stället för att viga sitt liv åt enbart träning
bestämde han sig för att inspirera andra att ge sig ut och spendera mindre tid
framför skärmen.
I hans första projekt "Chasing The Elements" följde ett filmteam unga extremsportares resa längs den norska nordkusten. Syftet var att dela deras passionerade intresse och starka band till naturen med andra. Efter filmpremiären besökte Adam ett trettiotal skolor i Sverige för att prata om filmen och sina erfarenheter som surfare. 2017 inledde Adam tillsammans med Stockholm Environment Institute (SEI) och Berghs School of Communications #TASTEORWASTE-initiativet med fokus att minska matsvinnet.
Nu är han på väg hem från sitt senaste projekt "Love Like Nature", där han levde tillsammans med fyra olika grupper av urinvånare i Sydamerika. När vi får tag i honom har han precis parkerat sin cykel vid en vägkant i Vila Nova de Milfontes i södra Portugal.
– Syftet med att spendera tid med urinvånare var att inspirera till respekt för naturen och urbefolkningen. Jag fick prata med människor som fått uppleva klimatförändringen med egna ögon, säger Adam och fortsätter:
– Jag frågade en av hövdingarna om vad som är farligast och mest nedsmutsande för vår jord. Då svarade han: negativa tankar. Det tog mig tre veckor att inse den djupa visdomen i de orden. Jag tolkar det som att allting börjar inom oss själva. Det enklaste exemplet är att titta på en människa som mår bra, den har kapacitet att ta hand om andra och den här planeten. När det kommer till klimat och hållbarhet väljer jag att se möjligheterna till förändring istället för att bara fokusera på det negativa.
Efter sina möten med urbefolkningen bestämde sig Adam för inte flyga hem från Sydamerika. Där och då påbörjade han sitt nästa projekt: att ta sig hem till Stockholm med så lite utsläpp som möjligt.
Jag fick prata med människor som fått uppleva klimatförändringen med egna ögon.
Efter att han med cykel och kanot tagit sig genom Centralamerika lyckades han få lift av en kapten som skulle segla från Panama, över Atlanten, till Portugal. Nu befinner han sig alltså på cykelsadeln i Europa och räknar med att vara hemma igen om cirka tre månader.
– Jag hoppas att jag på så vis kan inspirera andra att uppleva sin omgivning. Jag väljer att lägga fokus på att komma ut i naturen med en vän eller två, säger Adam.
– Jag tycker att teknologi är viktig för vår tid. Därför finns jag på Instagram. Men jag ser vilken drog det är för människor. Att jaga kommentarer och likes föder ett bekräftelsebehov som inte känns sunt. Som outfluencer jobbar jag för att inspirera folk att ta sig bort från skärmarna och ut i naturen.