GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En blandning av bruna och vita ägg ligger utspridda på ett träbord.

Koka påskäggen energismart

Påsken står för dörren och en självklarhet på mångas påskbord är förstås äggen. Men att koka alla 2000 ton ägg till svenskarnas påskfestande kräver sin energi. Därför bjuder vi på några tips för energismarta ägg. 

Har du äggkokare? Använd den.

Att koka ägg med äggkokare kräver 80 procent mindre energi än att koka på spisen, enligt Energimyndighetens äggkokningsstest. Om hela Sverige skulle använda äggkokare istället för att koka på spisen skulle det spara 849 000 kilowattimmar.
 
Men, är du ingen storkonsument av kokta ägg ska du tänka efter innan du köper en äggkokare, eftersom det ju går åt energi och material till att tillverka själva apparaten. 

Kokar du i kastrull? Använd lock.

Du sparar tid och energi genom att koka äggen med locket på. 

Överkoka inte. 

Hur hårt eller löst du vill ha ditt ägg är bokstavligt talat en smaksak. Likaså hur de ska tillagas för att nå sin önskade konsistens. Men de flesta skriver nog under på att de inte vill ha överkokta ägg. Ett överkokt ägg känns igen på att gulan fått en grönaktig färg längst ut. Det beror på att järnet och svavlet i ägget börjat reagera med varandra. Det är inte farligt att äta, men ser kanske inte så smakfullt ut. Om du undviker att överkoka äggen slösar du heller inte med energin.

 

Fler sätt att spara energi vid matlagning

Håll ugnsluckan stängd

Varje gång du öppnar ugnsluckan för att kolla till maten släpper du ut mycket värme. Se till att hålla kvar värmen så långt det går. Putsa glaset ofta så kan du istället hålla koll på maten från utsidan!

Laga mat med eftervärme

Både mat tillagad på spis och i ugn kan lagas på eftervärme. Stäng av spisen efter att vattnet till broccolin kokat upp och låt sjuda på eftervärmen under lock. Låt lasagnen i ugnen stå kvar och bli mjuk när du skruvat av värmen. 

Äggstra läsning!

Skivat ägg tillsammans med kokt sparris på en smörgås.

Hur kokar man det perfekta ägget?

Inför påsken 1975 fick Ny Tekniks läsare en gedigen dragning i konsten att koka ägg till önskad konsistens. Arkitekten Haqvin Carlheim-Gyllensköld ritade för tidningens räkning upp ett ytterst användbart logaritmiskt diagram.

Vad betyder märkningen på ägget?

Om du inte redan hunnit måla dina ägg kanske du är nyfiken på vad det står på dem? Här är Livsmedelsverkets kodnyckel.

#hållbaraihop

Se vad vi gör för ett hållbart Göteborg.

icon-closechevron-disc-rightmenu