GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Intervju

"Jag kommer aldrig glömma det samtalet"

För drygt ett år sedan kom Murhaf Alsheikh som praktikant till Göteborg Energi. Idag är han fast anställd hos oss och arbetar som anläggningstekniker.

Murhaf Alsheikh är 31 år och född och uppvuxen i Syrien. I Aleppo studerade han till energiingenjör och det var även där han träffade sin fru Ahd. Murhaf hann arbeta som driftledare på ett kraftverk i tre år innan inbördeskriget tvingades honom att lämna sitt land och söka ett nytt hem.

Murhaf Alsheikh

 
 
- Jag kunde redan engelska när jag kom till Sverige men förstod snabbt att jag behövde prata svenska för att ha en chans att få jobb här. 

Innan nyanlända får uppehållstillstånd har de inte rätt till undervisning i Svenska för invandrare (SFI) och i Murhafs fall dröjde det femton månader innan beskedet kom att han skulle få stanna i Sverige. 

Under tiden jag väntade gjorde jag allt för att lära mig svenska snabbt. Jag gick till biblioteket varje dag och tränade svenska med hjälp av lektioner på Youtube.

När uppehållstillståndet var klart kunde Murhaf börja söka arbete, men det skulle visa sig svårt att hitta ett jobb inom energibranschen i Varberg, där Murhaf och hans familj bor. Efter ett tag hittade han en kurs på Lindholmen där arbetssökande matchas med arbetsgivare. Det var under en av dessa träffar som Murhaf blev introducerad för Göteborg Energi via hållbarhetschef Eric Zinn, som senare skulle komma att bli Murhafs mentor. Mötet ledde till en tre månaders praktik som Murhaf inledde på Sävenäs kraftvärmeverk.

- Efter två veckors praktik kände jag att det skulle vara kul att variera arbetsplats och bad därför min chef om att få börja på Rya kraftvärmeverk. Som tur är har jag redan från starten haft en jättebra chef som lyssnade på mig, såg min potential att utvecklas och uppmuntrade mig.

När praktiken tog slut ringde samma chef upp och ställde frågan som skulle förändra allt. Murhaf fick veta att en kollega skulle ta tjänstledigt och fick frågan om han var intresserad av ett vikariat. 

- Jag kommer aldrig att glömma det samtalet. Jag trodde först inte att det var sant. Sen insåg jag att det här var min chans att visa att jag var bäst för jobbet.

Och det hårda arbetet gav resultat. Under våren erbjöds han en fast anställning på Göteborg Energi. Jobbet som anläggningstekniker innebär att Murhaf ansvarar för att sköta en biogasanläggning där rågas förädlas till biogas och en fjärrvärmecentral i Skarvik som levererar varmt vatten till företag. Arbetslivserfarenheten från Syrien har han stor användning för även i Göteborg.

- Energibranschen är i stort sett likadan överallt. Vi använde till och med samma system och koder i Syrien som vi använder här. Efter att ha varit på Göteborg Energi ett tag kan jag konstatera att det är en väldigt bra arbetsplats, inte minst för att det finns så många typer av anläggningar och olika saker att lära sig här.

Nyfiken på att jobba hos oss?

Läs mer om våra lediga tjänster och möt fler medarbetare på Göteborg Energi.

Murhaf Alsheikh

Yrke: anläggningstekniker, utbildad energiingenjör.
Ålder: 31 år
Anställd på Göteborg Energi sedan: 2018
På min fritid: ”Eftersom jag pendlar till Varberg flera timmar varje dag så är den bästa tid på dagen när jag får umgås med min familj. På sommaren åker vi gärna till stranden eller besöker djurparker tillsammans.
icon-closechevron-disc-rightmenu