GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Ett bi samlar nektar från en solros.

Därför ska du börja med bin

Surret kring biodling växer sig starkare i Sverige och fler har fått upp ögonen för denna bisyssla. För Andrés och Diana på företaget Beepartners har det vuxit till att bli ett heltidsjobb – och de delar gärna med sig av tips kring hur man börjar med bin – både för vuxna och barn.

I Sverige finns idag 270 biodlarföreningar. Här i Göteborg har vi en på fastlandet och en på Hisingen, samt i flera av stadens kranskommuner. Bara ett 10-tal aktiva medlemmar fanns kvar i Hisingens biodlarförening när Andrés Amaya och Diana Vergara gick med år 2012.

- Sen runt 2013-2015 hände något, berättar Andrés.

Ett allt växande intresse

Andrés och Diana engagerade sig rejält i föreningen och sakta men säkert började fler hitta dit.

- Under mitten av 2010-talet började folk förstå hur viktiga insekter är för biologisk mångfald och pollineringen av växterna som ger oss vår mat. Och när medierna uppmärksammade det tog det verkligen fart, förklarar Andrés.

Idag har Hisingens biodlarförening 102 medlemmar och Andrés ser inget slut på intresset – av förståeliga skäl. Dels kan man som framgångsrik hemma-biodlare ta del av ett tiotal kilo honung per säsong och om man har en tomt med fruktträd eller bärbuskar i närheten kan man dessutom räkna med bättre skördar. 

Diana Vergara och Andrés Amaya besöker bikuporna som står på Göteborg Energis huvudkontor 6-10 gånger per år. Bild: Beepartners.

Så börjar du med bin

Om man själv vill bli biodlare rekommenderar Diana och Andrés att man vänder sig till sin lokala biodlingsförening. För även om man kan titta igenom några YouTube-videos om hur man går tillväga, så är det lätt att göra fel. Och tar man för många snedsteg kan bisamhället dö ut. 

- Det är viktigt att man får rätt info från början, säger Andrés och fortsätter:

- Man kan också gå biodlarkurs, men då gäller det att vara ute i god tid. Platserna fylls snabbt!

Bin för barn

Det märks att Diana och Andrés är väldigt stolta över vad de har byggt upp kring Beepartners. Men extra nära hjärtat ligger deras initiativ Lilla Biodlarskolan.

- Det är en kostnadsfri sommarlovsaktivitet för barn mellan 9-12 år som arrangeras tillsammans med Göteborg Stad. Under en halvdag träffar vi barnen och berättar vad vi gör, lär dem några av grunderna inom biodling och fikar. Sedan får de ta på sig skyddskläder och så besöker vi våra bin, berättar Andrés. 

- När dagen är över får barnen var sitt diplom, en burk honung och en bok om bin som jag har skrivit, tillägger han och visar stolt upp en av barnböckerna. 

Intervjun rundas strax därefter av och Beepartners-gänget beger sig raskt iväg. Det är en solig och torr vårdag – perfekt väder för att besöka bin. 

Om Beepartners
 
Gör: Erbjuder pollineringstjänster i stadsmiljö i form av bikupor för biologisk mångfald.
Har: Kontor och butik på Hisings Backa i Göteborg
Antal anställda: 2
Grundades: 2012
Samarbetar med: Privata och kommunala bolag (däribland Göteborg Energi)

Vill du börja med bin?

Beepartners rekommenderar att du går via Sveriges Biodlares Riksförbund - där du kan hitta biodlarkurser i hela landet.

icon-closechevron-disc-rightmenu