GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Porträttfoto Marianne Järphag, Handelschef på Göteborg Energi.

Varför är elpriset högt just nu?

Elpriset i landet stiger. Vår handelschef Marianne Järphag förklarar varför, och vi ger dig råd om hur du kan spara både el och kronor. 

Under 2020 sjönk elpriset till rekordlåga nivåer. Det berodde på milda vintermånader, välfyllda vattenmagasin och mycket vindkraft. När det blev lägre temperaturer i december steg det nordiska priset, men till anspråkslösa 20 öre/kWh. Ett par månader in på 2021 är läget annorlunda med kraftigare kyla och under ett par timmar kostade elen 2,40 kr/kWh, den högsta noteringen på nästan tio år.

Hej Marianne! Varför är kundernas elfakturor för februari så höga?

- Det enkla svaret är att det rör sig om utbud och efterfrågan. När det blir så kallt som vi haft under perioder i januari och februari, då går det åt mer el till uppvärmning. Dessutom blåser det betydligt mindre. När efterfrågan ökar och Sverige inte klarar av att producera den mängd el som krävs, då får vi vända oss utomlands. Där spelar priset så klart in. Olika produktionsslag är olika dyra.

- Sett över hela året klarar vi oss bra med landets egen produktion, kompletterad med vattenkraft från Norge. Vi är rentav en nettoexportör, vi exporterar alltså mer än vi importerar.

Sverige exporterar mer el än vi importerar.

Marianne Järphag, handelschef Göteborg Energi.

Vad innebär det här för klimatet, köper vi in polsk och tysk kolkraft nu för att täcka vårt elbehov?

- Under de riktigt kalla dagarna importerar Sverige el. Branschorganisationen Energiföretagen har tagit fram ett exempel från en enskild timme 1 februari när vi importerade förhållandevis mycket. Grovt generaliserat kan man säga att importen till Sverige under den aktuella timmen bestod av: 58 % vattenkraft, 28 % fossilkraft, 6 % vindkraft, 6 % övrigt och 2 % kärnkraft.

Är det läge att se över sitt elavtal, kanske binda sig till ett fast avtal istället för ett rörligt?

- Ett varmt och blåsigt år som 2020 lönade det sig att ha rörligt avtal, men då måste man å andra sidan ha utrymme i kassan för att tackla tuffare månader som de vi har haft nu i början av 2021. Och nu pratar jag om husägare. Bor du i lägenhet och är ansluten till fjärrvärmenätet som till exempel de flesta göteborgare är, då blir inte svängningarna lika stora. 

Vad kan man som kund göra för att sänka sina elkostnader?

- Kontakta oss så kan vi diskutera ditt avtal och se om ett annat avtal skulle passa dina behov bättre. Men i slutändan är den kilowattimma man inte förbrukar den man sparar mest på. Och så finns det annat än bara själva priset att beakta, vi på Göteborg Energi är till exempel certifierade enligt Schysst elhandel.

Fem enkla åtgärder för att spara energi

Oavsett om snön ligger kvar på marken eller inte är vintersäsongen här. Och som alltid under den kalla tiden på året är det extra viktigt att du tänka över dina val för att spara energi. Vi har listat fem enkla sätt att hushålla med energin.

Läge att se över ditt elavtal?

Oavsett om du vill ha rörligt eller fast elpris har vi schyssta avtal för dig som privatperson. Vi erbjuder 100% förnybar el, en prisad kundservice och rabatt för nya kunder.

Ett mer hållbart val på minuten

Du som har ett litet företag kan teckna elavtal med oss direkt på webben. Få kontroll över företagets förbrukning med hjälp av Mina sidor och tveka inte att fråga vår kundservice om råd!

#hållbaraihop

Se vad vi gör för ett hållbart Göteborg.

icon-closechevron-disc-rightmenu