GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Före och efter ett ljussättningsarbete på en innegård

Tips för ljussättning

Med dagens LED-teknik kan man få väldigt starkt ljus till priset av ytterst lite energi.
— Många fastighetsägare tänker då att ju mer ljus desto bättre – och får istället andra problem, säger Kajsa Sperling, ljusarkitekt på White.

Varför vill ni ha ljus på en viss plats?

Lysrör i taket? Fladdrande låga från ett stearinljus? Såväl i ett kök som i trapphus eller ute på gården spelar ljuset en väldigt viktig roll för hur vi upplever platsen. Känns den ombonad och trygg, obehagligt mörk eller ljus men kall?

Kajsa Sperling är arkitekt som sedan 20 år är specialiserad på den byggsten i skapandet av miljöer som är ljus. Blicken för väl och mindre väl ljussatta platser har hon ständigt påslagen.

— Jag tycker att det vanligaste problemet när det gäller belysning hos bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare är att man vräker på med ett ljus som är för starkt, för kallt och med dålig kvalitet på ljuskällorna, säger hon.

Den gamla glödlampan omvandlade 95 procent av energin till värme och ynka 5 procent till ljus. Med LED blir i stort sett all energi till ljus. Strålande ur ett energiperspektiv. Men det kan också vara frestande att av den anledningen vräka på med ljus eftersom man kan få så mycket för pengarna.

— Risken med det är att man istället för mörker får andra problem. Om en plats till exempel är väldigt starkt upplyst, ställer ögat in sig på det ljusa och uppfattar den omgivande miljön som ännu mörkare. Man blir bländad helt enkelt, säger Kajsa Sperling.

Om belysningen har satts upp för att skapa trygghet kan resultatet bli att man visserligen ser och känner sig sedd i ljuset, men att den mörka omgivningen upplevs än mer otrygg. Man måste ha ett större perspektiv och se vad platsen hänger ihop med. Ett väldigt starkt ljus i trapphuset kan göra att källaren upplevs mörk, och hur gården upplevs hänger ihop med gatans belysning.

LED finns att köpa av olika kvalitet, både med ljus som drar åt vitt och åt gult. Det som särskiljer LED av sämre kvalitet är att det inte återger färger på ett riktigt vis.

— I skenet av de billigaste LED-ljuskällorna blir omgivningen grå. Om ljuset används för att skapa trivsel på en innergård är det ju bra om grannarna känner igen varandra, säger Kajsa.

Före- och efterbild på ett ljusdesignarbete på en innegård. Foto: Maja Månborg, White

En annan fara med det energieffektiva LED-ljuset är vad som kallas rekyleffekten. Alltså att vi har skapat ett ljus som är så energieffektivt att vi ändrar vårt beteende. Vi slutar tänka efter, vi slutar släcka och ”kostar på oss” så många fler lampor att hela den sparade energin äts upp.

Nog om utmaningarna med LED, tekniken är som sagt enastående energieffektiv och möjligheterna att påverka upplevelsen av er föreningens miljöer är stor.

Hur ska man ta sig an ljussättningen av gemensamma ytor?

— Mitt främsta tips är att fråga sig varför man vill ha ljus på en viss plats, och utgå från det. Om jag tänker på mitt kvarter, ett landshövdingehus med kringbyggd gård, så vill man ha ljuset där det behövs; för att se ut- och ingångar och var man ska parkera sin cykel till exempel. Med ljuset signalerar man också en inbördes rangordning på gården. Vad som är huvudentré och vilken dörr som leder till källarförråd.

Ett annan aspekt av ljus som Kajsa Sperling tycker att föreningar bör tänka på är det sociala ljuset. Det som bidrar till att skapa rum där grannarna möts. Kanske kan man ljussätta en spaljé intill uteplatsen?

— Om man gestaltar omsorgsfullt med ljuset kan man ha väldigt låga ljusnivåer och ändå få effekt. Den som fått i ansvar att fixa belysning till gården kanske inte vill komma tillbaka från affären med lampor på en watt. Men det räcker verkligen med lite för att skapa rum och vackra platser och lyfta fram kanske bara enstaka växter. 

— Med ljuset kan vi stärka olika platsers identitet och skapa vackra och trivsamma rum som uppmuntrar till att människor rör sig ute och möts även när det är mörkt, säger Kajsa.

Kajsa Sperling arbetar som ljusarkitekt på White.

Tips för ljussättning: 

  • Fråga er varför ni vill ha ljus på en viss plats och utgå från det.

  • Tänk ljus först och sen armatur, inte snygga lampor som sen ska försöka fylla era behov.

  • Kom ihåg att det från leverantörer av armaturer ofta går att låna hem på prov, låna olika styrkor för att se vad som blir bra – ofta behöver man mindre än vad man tror.

Sänk energi- och effektförbrukningen i fastigheten

Det finns många saker som påverkar hur mycket energi och effekt en fastighet förbrukar, exempelvis vad det är för typ av verksamhet som bedrivs och vilket år fastigheten byggdes. Och det finns nästan alltid något man kan göra för att få ner förbrukningen.

 

 

Ett mer hållbart val på minuten

Du som har ett litet företag kan teckna elavtal med oss direkt på webben. På Mina sidor kan du göra ett miljöval och få kontroll över företagets förbrukning. Och tveka inte att fråga vår kundservice om råd!
icon-closechevron-disc-rightmenu