Tänk att kunna påverka företag i en hållbar riktning, med hjälp av investerade pengar? Det är idén bakom företaget Acty, ett av juryns val av Tänk:Om-stipendiat 2020.
Allt fler blir allt mer måna om att agera hållbart; individer, organisationer, företag – och investerare. Hittills har det varit ett krävande jobb för fondbolag att påverka bolagen som finns i deras portfölj mot en mer hållbar riktning. Det är här det nystartade Acty hittat sin nisch:
— Vår produkt är en webbapplikation som gör det arbetet mycket enklare, säger Frida Femling, dataingenjör och en av företagets tre grundare.
— På det här sättet kan investerarna logga sitt aktiva ägande på ett smartare och mer effektivt sätt.
Det var i mars 2020 som Frida Femling slog sig ihop med sin kompis sedan tonåren, Simon Kristiansson, och en mer ny bekant, Anton Ljung, och drog igång. I september släpptes den första versionen av verktyget.
— Vi har fått väldigt positiva reaktioner. Frågan om aktivt ägande har blivit högaktuell på senare år och många har letat efter ett system som underlättar den här processen, säger Frida.
Att utnämnas till en av stipendiaterna i Göteborg Energis Tänk:Om-tävling för smarta hållbarhetslösningar var ytterligare en bekräftelse på att trion är rätt ute.
— Det känns verkligen superroligt, vi är ju helt nya!
Ligger i linje med EU:s nya regler
I juryns motivering stod bland annat: Hur våra pengar investeras spelar stor roll för vårt ekologiska fotavtryck. Skulle exempelvis investeringar i fossil energiproduktion minska med ökat hållbarhetsengagemang från aktieägare?
Företaget Actys idé ligger helt i linje med EU:s nya regler som träder i kraft under 2021 och som klassificerar vilka investeringar som är hållbara och inte. Syftet är att se till att finanssektorn får gemensamma riktlinjer för vilka investeringar som ska få kallas gröna.
— Målet är
att bygga en plattform som möjliggör för alla investerare att använda sitt
aktiekapital till att påverka företag i en hållbar och etisk riktning. På sikt
väntas plattformen bidra till att kapital förflyttas till företag som deltar i
den gröna omställningen, som är nyckeln till världens hållbarhetsutmaningar,
säger Frida Femling.