GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En familj klär julgranen.

Låt juleljusen lysa – och spara el där det gör nytta

Publicerad december 2022.

Stigande elpriser och oroliga tider får många att undra om vi kan ha julbelysningen tänd i år. Ja, säger vår hållbarhetschef Eric Zinn. Det kan vi. Om vi byter till LED-lampor kan vi spara in energi på andra, betydligt effektivare sätt än att hålla ljuset släckt.

Julen närmar sig och myset har redan börjat. Samtidigt har omtanke om miljö och oro för höga elpriser fått många svenskar att försöka hålla energiförbrukningen nere. Vi torktumlar på natten, sänker temperaturen inomhus och försöker duscha lika snabbt som Gunde Svan.
Hur går det egentligen ihop med adventsljusstakar i fönstren och ljusslingor i granen?

Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi.

Eric Zinn är hållbarhetschef på Göteborg Energi. Han tycker att det är rimligt att vara sparsam med elen, men att vi ska satsa på saker som gör skillnad. Det vill säga spara på de områden där energiförbrukningen faktiskt är hög. Och dit hör inte julbelysningen.
− Nej, julbelysning som köpts på senare år kräver så lite el. Har du en äldre adventsljusstake med gamla glödlampor, sådana som kan bli riktigt varma, ska du byta ut dem till LED-lampor. De kan vara tända i många timmar utan att förbruka särskilt många watt-timmar, säger Eric Zinn.
 
Han kan dock ha förståelse för att det känns bra att skippa eller dra ner på julbelysningen.
− För många, både familjer och företag, är det en viktig symbolhandling. Man vill visa att man gör något. Vi har själva minskat ner antalet ljusslingor i trädgården hemma, säger han.

Men för den som verkligen vill sänka sin elkostnad finns en rad andra åtgärder att ta till. Som till exempel att ladda elbilen på rätt sätt – och på rätt tid på dygnet.
− Ladda gärna på nätter och helger då nätet inte är så belastat och priserna är lägre och, om du kan, ladda långsamt. Det är bättre för det kvarterets elnät, men är också bra för batteriet, säger Eric Zinn.
 
Bor du i villa kan det också vara värdefullt att kolla upp om det är dags att byta värmepump. Nya pumpar förbrukar mindre el. Samtidigt är det klokt att sänka inomhustemperaturen.
− För varje grad vi sänker sparar vi fem procent på elförbrukningen. Men det handlar om att vi ska leva med vettiga temperaturer. De flesta vill inte ha lägre än 18-19 grader hemma och det är inte heller det som är tanken, säger Eric Zinn och fortsätter:
− Men om du slentrianmässigt har så varmt att du kan gå i shorts och t-shirt inomhus finns såklart besparingar att göra.
 
För dig som bor i lägenhet är det oftast annat som gäller. De allra flesta flerfamiljshus har fjärrvärme och då påverkas inte elförbrukningen av att du reglerar temperaturen.
− Det du ska tänka på är att absolut inte skaffa elelement som komplement den kalla tiden på året. Det är ingen bra insats. Komplettera då hellre med filtar och tofflor, säger Eric Zinn.

Vill du ha fler energispartips?

Vi har samlat våra bästa elspartips på en och samma sida.

icon-closechevron-disc-rightmenu