GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
kläder på galge
5 tips!

Second hand-proffsets bästa butiker

Publicerad december 2019.

Köp- och säljgrupper på Facebook, klädbytardagar och second hand-butiker i var och vartannat gatuhörn. Begagnatmarknaden är rekordstor just nu. Second hand-proffset och bloggaren Johanna Montell, som inte har köpt ett nytt klädesplagg på tre år, ger sina fem bästa tips på butiker i Göteborg. 

För Johanna Montell handlar det stora intresset för begagnat framför allt om den miljömässiga vinsten, engagemanget har hon med sig hemifrån genom sin mamma som alltid förespråkat second hand. När Johanna studerade Policyanalys vid Göteborgs Universitet växte intresset och hon inriktade sina examensarbeten på just miljö och hållbarhet.

– En varas största klimatpåverkan sker i de flesta fall under tillverkningsfasen, det är därför man ska handla begagnat. Bloggen är mitt sätt att göra skillnad och kanske få andra att tänka till innan de konsumerar något nytt. Själv har jag inte köpt ett nytt klädesplagg på tre år och det är sällan jag köper något nyproducerat, säger Johanna Montell, som nu arbetar med miljöfrågor på förvaltningen Kretslopp och vatten inom Göteborgs Stad.
 
På sin blogg delar hon med sig av sina second hand-fynd, inredning, recept och DIY:s utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Hon besöker ofta second hand-butiker runt hela Göteborg och letar efter prylar på nätet och i sociala medier.
 
– Det finns många vägar att gå för att handla begagnat i dag. Ett tips är att väcka intresse genom göra en efterlysning i sin egen köp- och säljgrupp på Facebook när man är på jakt efter något specifikt. I de fysiska butikerna är det glädjande att se både nyblivna föräldrar och kostymnissar – där finns något för alla. 

Göteborgs 5 bästa second hand-butiker

 • Pingstkyrkan Second Hand, Mölndal
  ”Det här är min personliga favorit – en välsorterad butik som har allt! Den är stor och fördelad på två våningsplan. Här kan du fynda möbler, husgeråd, porslin, glas och det finns en fin, välsorterad klädavdelning. Du kan exempelvis handla jeans för 40 kronor och 5 pocketböcker för 10 kronor. Oavsett vad du är ute efter finns det här”. 

 • Hjällbos Second Hand
  ”Det här är en doldis som inte finns med på loppiskartor och därför är det inte så många som hittar hit. Här kan man verkligen göra fynd! Om du är kunnig på porslin eller konst är det hit du ska åka”.

 • Björkå Frihet, Backaplan (tidigare Emmaus Björkå)
  ”Ideell butik med en välsorterad klädavdelning. Åk hit om du vill göra ännu bättre fynd än i de centrala Björkå-butikerna”. 

 • Returum, Mölndal
  ”Butiken är ett utflyktsmål i sig tack vare den fina omgivningen – den ligger vid forsen högt upp i backen vid Kvarnbyn. Hit ska du åka om du, liksom jag, är en bokslukare. Alla böcker är välsorterade och det är enkelt att hitta titlarna som finns på din boklista. Här finns såklart även klassiska second hand-prylar. 

 • Kretsloppsparken i Alelyckan
  ”Flera butiker på samma ställe. Här finns en återvinningscentral, där det du lämnar in kan återanvändas och fördelas på de tre butikerna: Återbruket, som säljer begagnat byggmaterial, Stadsmissionens traditionella second hand samt Returhuset med både ett kravmärkt café och stöd för människor som behöver hjälp att komma tillbaka till arbetslivet”. 

 

Johanna Montell

Ålder: 29
Gör: Jobbar med miljöfrågor på Kretslopp och vatten inom Göteborgs Stad
Blogg: johannamontell.homespo.se
Instagram: johannamontell
Bor: Vid Mölndals centrum med sin sambo
Bästa second hand-köpet: ”En antik slaktarbänk som jag letade efter i sex månader och nu har som matsalsbord”.
Mest poppis just nu: ”Skärpet i midjan”.
jeans som hänger på rad

Kan du svaren i vårt hållbarhetsquiz?

Svara på tre frågor och bli energismart på kuppen. Eller utmana en kompis och sprid hållbarhetstänket vidare.
icon-closechevron-disc-rightmenu