GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
BILDTEXT

Så skapar du höstmys med belysning

Hösten närmar sig och det betyder att de flesta av oss kommer spendera mer tid i hemmet. Så varför inte ta tillfället i akt och skapa höstigt mys i hemmet med hjälp av belysning? Inredningsstylisten Anna Burno på Intro Homestyling & Interiör ger oss sina fyra bästa tips när det kommer till belysning.

Skaffa fler belysningspunkter

Vi brukar säga att man, beroende på rummets storlek, bör ha mellan fem till sju belysningspunkter. I ett vardagsrum ska man ha bra allmänbelysning, exempelvis från en taklampa. Komplettera sedan med en hängande pendel över soffbordet, spotlights som riktas mot bokhylla, växter eller tavlor, bords- eller golvlampa där du läser samt svagare belysning i fönster för en stämningsfull miljö.

Praktiskt med dimmers

Jag brukar rekommendera att man byter ut sina strömbrytare mot puls-dimmers som fungerar med LED-lampor. Dels för att dimmers drar mindre ström och är praktiska. I köket är det väldigt smidigt att ha full effekt på lampan då du lagar mat. När du sedan ska äta är det trevligt att dimra ner belysningen och komplettera med några levande ljus. 

Blanda inte lågenergi, halogen eller LED

Utöver lampans ljusstyrka är det viktigt att tänka på vilken färgtemperatur och ljusfärg lampan har. Lågenergi, halogen och LED ger olika ljus, så min rekommendation är att välja den lamptyp du tycker bäst om och som drar minst energi och i stället investera i dimmers för att skapa rätt mysstämning. 

Testa dig fram

Placera dina lampor efter den funktion du vill att de ska fylla. Brukar du läsa i soffan ska du exempelvis placera en golv- eller vägglampa där. Ett hem utan textilier, växter och belysning är inte mysigt, så enkelt är det.

icon-closechevron-disc-rightmenu