GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Tips!

Gammal teknik kan bli som ny

Publicerad november 2020.

Inför Black Friday den 27 november brukar inte minst teknikvarujättarna basunera ut sina extrapriser. Teknikjournalisten Elin Häggberg berättar varför hon ställer sig bakom motreaktionen Circular Monday.

Telefoner, datorer och tv-apparater får ofta stort utrymme i handelns kampanjer inför den från USA importerade traditionen Black Friday. Dyra produkter som vi köper sällan och som det i rea-hetsen finns risk att vi köper mer av än vad vi tänkt.

– Eller köper någonting annat än det vi egentligen behöver, säger Elin Häggberg.
Hon driver bloggen Teknifik, med 30 000-40 000 besökare per månad, gör podden Teknikens under och var under flera år en flitigt återkommande gäst i Aftonbladets Morgonens Techsvep. 

Även om hon i sin blogg aldrig direkt har tipsat om bästa dealen inför Black Friday upplever hon ändå att hon varit delaktig i beteendet; vara inne på reor, köpa datorer som varit utställningsex (där det finns en risk att man inte köper den modell man allra bäst behöver och därmed riskerar att snabbare vilja byta igen).

– Vi hör ofta om hållbarhet när det gäller kött och kläder men det är som att tekniken har ett frikort. Vi pratar inte lika ofta om miljö och socialt ansvar kopplat till teknik och det känns svårare att granska, säger Elin.

Vi hör ofta om hållbarhet när det gäller kött och kläder men det är som att tekniken har ett frikort

Elin Häggberg

Inför 2019 års upplaga av Black Friday valde hon att ställa sig bakom motreaktionen White Monday, som i år fått namnet Circular Monday. Ett initiativ startat av klädentreprenören Henning Gillberg 2017 med ambitionen att ”hitta balans mellan ny innovation och att ta tillvara vad vi redan har”. Företag, organisationer och influencers har sedan dess gått samman bakom idén att måndagen innan Black Friday, i år den 23 november, uppmärksamma cirkulära alternativ. Första året var deltagarna 30, andra året 180 och ifjol över 500 deltagare från 23 länder.

– De har värderingar jag delar, säger Elin. Samtidigt; jag älskar teknik och vi är alla beroende av den. Teknik är ett verktyg vi kan använda för att förverkliga våra idéer eller att göra våra liv roligare och enklare. Även Greta Tunberg har en smartphone för att kunna göra det hon gör. Jag är mån om miljön och klimatet och vill gärna förmedla att det inte behöver vara en motsättning, säger hon. 

Hur ska man tänka för att få ihop dessa världar?
– Jag förespråkar kloka väl genomtänkta inköp. Jämför recensioner, läs på! Jag önskar att teknikföretagen skulle ta ett större ansvar, idag är det är viktigt att vara en motvikt till hur många tekniksidor är upplagda, med tips om att ständigt köpa det senaste. Man pratar sällan om att ta hand om den teknik man redan har, säger Elin.

Hur då?
– På samma vis som man städar sin lägenhet och rensar lådor bör man vårda sin teknik. Rensa dator och telefon så att du inte blir irriterad och köper nytt för att minnet är fullt. Uppdatera programvaran så att den fortfarande är kompatibel med andra system och fungerar.

Har du något mer hållbarhetstips när det gäller teknik?
– Ja, köp begagnat med garanti. Numera är det enkelt att köpa begagnade telefoner och datorer som är uppfräschade och kvalitetstestade och där du får hela tryggheten med garanti, precis som om du köpte nytt. 

Vilket är ditt senaste teknikköp?
– Ett nytt kameraobjektiv som jag köpte efter att ha gjort otroligt grundlig research och som jag ska använda till att filma för min youtubekanal och när jag föreläser digitalt.

Bli en mer hållbar teknikkonsument:

  • Tänk noga igenom inför ett köp vad du behöver

  • Vårda den teknik du har

  • Köp begagnat

icon-closechevron-disc-rightmenu