GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Electricity

Utflyktstips längs nya elbusslinjen

I juni får Göteborg två helt nya tysta, bekväma och klimatsmarta elbussar på linje 16 mellan Högsbohöjd och Eketrägatan. Vi tipsar om fem fina besöksmål längs vägen. 

 

 

Sörhallstorget
Sörhallstorget
Ostindiefararen - världens största oceanklassade segelskepp av trä.
Regnbågsgatan
Regnbågsgatan
Radiomuseet och Lindholmen Street Food Market
Frihamnen
Frihamnen
Allmänna badet. Badet i Jubileumsparken är det första offentliga friluftsbad som någonsin flutit i Göta Älv. Poolen är 20 meter lång, 8 meter bred och öppen för alla
Botaniska trädgården
Botaniska trädgården
Här kan du strosa runt bland dahlior, vallmo och örtträdgårdar.

Världens största oceanklassade segelskepp av trä

År 1738 sjösattes den mäktiga Ostindiefararen. Skeppet hann segla tre vändor till Kina innan det förliste utanför Älvsborgs fästning. Ett par minuters promenad från hållplats Sörhallstorget på Lindholmen hittar du en replika av originalskeppet vilandes i hamnen och vissa dagar kan du gå ombord för en guidad tur.

Historia för teknikintresserade

Från hållplatsen Regnbågsgatan har du nära till Radiomuseet. Här får du som är teknikintresserad följa med på en resa genom radions historia. Du får dessutom en rejäl dos nostalgiupplevelse.

Food trucks, bryggerier och musik

Intill Radiomuseet ligger populära Lindholmen Street Food Market där du hittar bryggerier, restauranger, musik och uteserveringar. Här, och vid Lindholmspiren ett par minuter bort, hittar du även flera foodtrucks intill vattnet.

Svalkande bad

Sedan sommaren 2015 har göteborgarna en ny favoritplats att svalka sig på under varma dagar. Badet i Jubileumsparken är det första offentliga friluftsbad som någonsin flutit i Göta Älv. Poolen är 20 meter lång, 8 meter bred och öppen för alla som vill ta ett dopp. Hoppa av vid Frihamnen så är du snart framme.

Vattenfall, blommor och skog

Efter en dag fylld av upplevelser, historia och mat kan det vara skönt att koppla av en stund ombord på den knäpptysta elbussen igen. Här kan du också ladda mobilen under resans gång och använda bussens gratis wifi. Åk över älven och ända fram till Botaniska trädgården där du kan strosa runt bland dahlior, vallmo och örtträdgårdar.

 

 

ElectriCity

De nya elbussarna på linje 16 är en del av samarbetsprojektet ElectriCity som drivs av bland annat Volvokoncernen, Göteborg Energi, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborgs stad, Chalmers tekniska högskola och Johanneberg Science Park. ElectriCitys första elbuss på linje 55 mellan Chalmers och Lindholmen som rullat i snart tre år har varit en stor succé. Den är tyst, avgasfri och drivs uteslutande på förnybar energi från vindkraft och vattenkraft vilket ger en extremt låg klimatpåverkan. ElectriCity utökar nu kollektivtrafiken med två nya elbussar. Vi förser ElectriCity med förnybar energi och deltar i utvecklingen av bussarnas laddplatser.

icon-closechevron-disc-rightmenu