GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Rullgardiner som släpper in soljus i ett rum med skrivbord och stol.

Fyra smarta energisparare för framtiden

Att tänka hållbart och förnybart är idag en nödvändighet, och det gäller att hänga med. Så, vad kommer det för nya smarta energiinnovationer? Vi samlar fyra tips på smarta energisparare för framtiden.  

Smarta persienner

Tänk om persiennerna du har hemma skulle ha ett annat syfte än att hålla solen borta? En typ av smarta persienner med 2in1-effekt. På dagen fångar de in och lagrar solenergi, som sedan frigörs som värme under natten. Persiennerna; gjorda av ett material som fungerar som solcell, batteri och element. Därmed ska de förhindra överhettning under dagen och minskar behovet av uppvärmning under natten. På många håll pågår forskning kring, bland annat, att integrera solceller i persienner på olika sätt. Att kunna dra nytta av funktionella ting i hemmen för att skapa mer hållbara och energismarta hem.

Foto: HSB Living Lab

Framtidens tvättstugor

Tvättmaskiner och torktutrustning är stora energislukare. Tänk vad bra med utrustning som du kan styra själv för att exempelvis begränsa användningen till lågkostnadsperioder. Elförbrukningen och kostnaden för el varierar över dygnet, och är oftast billigast under obekväma tider. Men vem har tid, lust eller ork att gå upp mitt i natten för att sätta i gång tvättmaskinen? Infotiv har i samarbete med HSB-Livinglab (extern länk) tagit fram och undersökt hur automatisk schemaläggning av tvättning och torkning kan förenklas. Nu kan användaren bestämma en sista tid för när hen vill att tvätten ska vara klar, och sedan känner systemet av när det är optimalt ur energi- och kostnadsperspektiv att starta maskinen. På så sätt går det att tvätta och torka med full kontroll på elförbrukningen. 

Ta solcellerna till en ny nivå 

Vill ni som redan har installerat solceller och elbilsladdning i bostadsfastigheten ta det till en ny nivå? Nu finns en energiteknik som reducerar energiförluster för dem som har solceller och elbilar. Ett system, EnergyHub, för energilager, solceller och elbilsladdning. EnergyHub ser till att en del av den producerade energin automatiskt lagras i batteriet för att sedan kunna matas ut på kvällen när alla har kommit hem. Den egenproducerade energin används då under den tid på dygnet när lägenheterna använder mest el. På sätt minskar man föreningens nätavgift och energikonsumtion – både effektsmart och hållbart!

Ny generation av smarta rullgardiner

Av en byggnads totala energiförbrukning försvinner ungefär en tredjedel ut genom fönster och dörrar. Många fastigheter, lokaler och andra rum står tomma under stora delar av dygnet, kanske till och med året, och här finns mycket energi att spara. Har ni en lokal som ofta står tom och drar onödig värme/energi? Smarta rullgardiner från Climate Curtains kan vara en lösning. Dessa extra tjocka rullgardiner, med fyra lager textil i stället för ett, isolerar och behåller värmeenergin i byggnaden samtidigt som solenergi tas tillvara och sedan överförs in till byggnaden.

Håll utkik efter framtidens energilösningar!

icon-closechevron-disc-rightmenu