GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En graf visas på en datorskärm.
Maj 2022

Kommer framtidens elmarknad att vara lika svängig?

Publicerad maj 2022

Krig, pandemi, klimatförändringar. Mycket har påverkat den europeiska energimarknaden under den senaste tiden och prisläget har varit minst sagt skakigt. Kommer priserna att stabilisera sig?

Portföljförvaltare Oskar Hallberg har bevakat energimarknaden länge – och han ser med viss oro på prisläget som råder. 

Rysslands krig påverkar starkt

- Ända sedan Rysslands krig mot Ukraina inleddes har priserna för gas och kol varit höga eftersom man helt enkelt inte vet om, och i så fall när, Ryssland väljer att sluta att sälja dessa råvaror, säger Oskar. 

Senast i slutet på april fick Polen och Bulgarien kalla handen av deras granne i öst efter att de båda länderna vägrat möta Rysslands krav om att betala i rubel. 

Kremls agerande har dock fått EU att ta raska steg mot att bli kvitt sitt beroende av rysk olja och kol. Något som Oskar berättar kan ske redan år 2023, enligt vissa analyser. 

- Skulle kriget plötsligt ta slut så skulle säkert priserna bli mer stabila. Men jag tror att de flesta länder i Europa inte längre litar på Putin. Bollen är redan i rullning och EU kommer förmodligen att köpa sin gas någon annanstans i framtiden, vad som än händer. Frågan är bara var.

Stabila priser i sommar

Med optimala förhållande för solkraftsproduktion, sommaruppehåll för energikrävande industrier och ett mindre behov av uppvärmning ser Oskar goda möjligheter för att sommarens energipriser kan hållas stadiga. 

- När vårfloden väl kliver fram kommer även vattenkraften att kunna bidra till lägre priser, förklarar Oskar.

Men Oskar slänger också in en brasklapp. För även om priserna brukar gå ner under sommarmånaderna så innebär Rysslands krig att det kan hända drastiska saker som man måste ta höjd för. 

Orosmoln på horisonten

Så hur ser Oskar på vinterhalvåret? Han menar att mycket kan hända till dess, men att man nog behöver räkna med att när kylan gör sitt intåg så kan priserna mycket väl tänkas ticka uppåt igen. 

- Något som möjligen kan avhjälpa elpriserna är att Finlands nya kärnkraftverk, Olkiluoto 3, planeras köra på fullvarv i höst, vilket även kan bidra till stabilare priser här i Sverige. Europas elmarknad hänger ju ihop. Men vi får vänta och se vilken effekt det faktiskt kan få, säger Oskar Hallberg. 

Summa summarum: inom den närmsta tiden kan priserna falla. Fast det är nog ingen dum idé att ha respekt för möjligheten att den ostadiga prisbilden för el och gas kan bestå under resten av år 2022. 

Allt om ditt elavtal

På Mina sidor ser du din elförbrukning och dina fakturor. Där kan du också lösa de flesta av dina ärenden själv, som att förnya avtal. Du loggar in enkelt med bank-id eller användarnamn och lösenord.
icon-closechevron-disc-rightmenu