GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Vad kostar det att ladda?

Elbil är en investering för miljön, men vad kostar det egentligen att köra en elbil? Vi guidar dig på vägen!

Det första du bör göra är att fundera över hur mycket du kör. Genom att göra en uppskattning av din körning kan du göra en överslagsräkning på vad det skulle kosta för dig att köra elbil. Tänk på att våra beräkningar utgår ifrån milkostnaden och inte räknar med bilens övriga omkostander. Räkna med att energiåtgången är mellan 1,5 - 2 kWh/10 km. Laddströmmen kan variera i pris beroende på var du har laddat. Energiförbrukningen, och därmed bränslekostnaden, kan också påverkas av följande:

  • Bilmodell
  • Körstil
  • Hastighet
  • Last
  • Användning av luftkonditionering

Vid våra stationer har vi uttag för de tre stora standarderna för laddning; CHAdeMO, CCS och Typ2.

Prisjustering

På grund av den oroliga elmarknaden kommer vi att behöva justera priserna på våra laddstationer löpande.  Elpriserna har stigit rekordmycket i hela Europa vilket beror på flera olika faktorer. Läs mer på vår sida om elmarknaden.

Hur vi sätter våra laddpriser

Göteborg Energi baserar sitt laddningspris på spotpriset, det rörliga priset för el. Men elpriset, och vårt påslag, är en relativt liten del av hela priset för laddning.  

En av de största beståndsdelarna av laddpriset är kostnaden för avskrivningar. Laddapparaturen avskrivs på relativt kort tid, fem år, på grund av att utrustningen slits och att tekniken går fort framåt vilket gör att den snabbt ses som föråldrad.

Dessutom tillkommer nätavgifter, drift- och underhållskostnader, pris för molntjänsten och personalkostnader. 

Eftersom elmarknaden är orolig försöker vi justera laddpriset regelbundet, både uppåt och nedåt. I dagsläget får vi liten, eller ingen vinst, på våra laddstationer utan försöker möta våra kostnader och samtidigt hålla en så rimlig prisnivå som möjligt för våra kunder.

 

 

Aktuella priser

Aktuella priser när du laddar hos oss.
Gäller från 28 februari 2023.

Så laddar du din elbil på stan

Vill du ladda på stan? Kom igång på ett par minuter! Låt oss guida dig.

icon-closechevron-disc-rightmenu