GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Info

Fler laddplatser och ny bättre app

Vi på Göteborg Energi vill att det ska vara enkelt att ladda sin elbil i Göteborg. Därför utvecklar vi en ny och bättre ladda-app: "Ladda din elbil". Nu kan du ta hem en första version av appen där du kan hitta var det finns laddplatser.

Vi kommer att släppa uppdateringar så snart det är möjligt med funktioner som att starta- och stoppa laddning och betalning i appen. 

Dessutom är vi klara med utbyggnaden av 500 nya laddplatser runt om i staden, allt för att förenkla för dig som elbilskund. Det gör att det nu finns drygt 1000 laddplatser på publika parkeringsytor för dig att använda! 

När du använder någon av Göteborg Energis laddplatser på stan behöver du som privatperson använda dig av en app i mobilen. Vi har tidigare haft en app vid namn "Ladda elbilen", men den har nu ersatts av en ny app som heter "Ladda din elbil". 

Appen kommer inledningsvis inte att ha alla funktioner på plats, så vi ber dig om att ha tålamod. Sedan kommer det att bli lättare att starta, stoppa och betala laddningen, samt att snabbt och enkelt hitta lediga laddare i din närhet. Appen kommer givetvis inte att kosta någonting att ladda ner och om du registrerar dig behåller du samma pris som i dag: 2,50 kr/kWh.

Den nya plattformen gör att vi på Göteborg Energi bättre kan kommunicera nyheter till dig som kund och skapa framtida lösningar som är ännu mer optimerade för att passa i just Göteborg. Vi kommer att kunna sköta övervakning och styrning i portalen och får därmed möjlighet att direkt åtgärda eventuella fel som uppstår. 

Bytet från en plattform till en annan sker successivt. Om du inte hunnit skaffa "Ladda din elbil" kan du även hitta våra laddplatser på goteborgenergi.se/laddkarta.
 
Du kommer också att kunna möta våra tekniker som är på plats och utför arbetet, vilket gör att du inte kan ladda på de laddplatserna just då. Men om du under september laddar på en plats som ännu inte blivit uppdaterad till det nya systemet bjuder vi på laddningen! Planen är att under oktober 2021 kommer alla laddare att vara uppdaterade mot det nya systemet. 

Den nya plattformen, tillsammans med de 1000 publika laddplatserna, innebär att Göteborg Energi skapar sig ännu bättre förutsättningar för att bidra till en hållbar elektrifiering av transportsystemet i vår stad. Tillsammans tar vi stora steg för ett hållbart Göteborgssamhälle.

 

Tidslinje för uppdateringar av laddplatser och appen "Ladda din elbil"

Informationen uppdateras löpande.

Augusti
Laddplatser uppdateras
I slutet av augusti påbörjade vi arbetet med att flytta över laddstolparna från den gamla till den nya plattformen. Det innebär att du kan komma till en laddplats som är "mittemellan" de två systemen - då får du ladda kostnadsfritt! Laddningen startar automatiskt så fort du kopplar i sladden. Under den här mittemellan-perioden kommer tyvärr en del laddplatser inte synas i någon app, men du ser alla laddare på vår laddkarta.
Under september
Nu kan du skaffa vår nya app "Ladda din elbil"
Inledningsvis kommer "Ladda din elbil" att ha begränsat med funktioner, vi startar med kartfunktionen så du hittar våra laddplatser. Vi kommer att öka på funktionaliteten efter hand. Kommer du till en laddplats som är inställd på autostart kan du ladda kostnadsfritt - det är bara att koppla in sladden så påbörjas laddningen! Här hittar du appen för Android respektive iPhone.
September och oktober
Uppdateringar sker löpande
Vi kommer lägga till ny funktionalitet i appen "Ladda din elbil" steg för steg, till exempel start- och stopp för laddning och betalfunktion.
Oktober
Alla 1 000 laddplatser är överflyttade till nya systemet
I oktober har vi flyttat över alla våra 1 000 laddplatser till vår nya plattform. Du kan hitta laddplatserna i appen "Ladda din elbil" och se om de är tillgängliga. I appen kan du också registrera dig, starta och stoppa laddningen och betala.

Avstängda laddare 

Laddarna av fabrikatet EVBox är tyvärr inte tillgängliga ännu, men vi räknar med att de ska aktiveras under september.

  • Turkosgatan

  • Lergöksgatan

  • Kapplandsgatan

  • Birger Jarlsgatan

  • Mejerigatan

  • Studiegången

  • Musikvägen

  • Prästgårdsängen

 

Frågor och svar om nya appen

Vi på Göteborg Energi vill göra det smidigt för dig att ladda din elbil i Göteborg. Med den nya appen blir laddprocessen smidigare för dig som kund, och genom att du registrerar dig kommer vi att kunna kommunicera bättre med dig och få en bättre bild av hur dina behov ser ut.  

Du behöver ladda ned en ny app - "Ladda din elbil". Den finns för iPhone och Android. Med appen kan du starta och stoppa laddning, betala och söka fram laddare. 

Är du företagskund som använder våra publika laddare och istället för appen vill använda laddbricka/laddkort behöver du beställa nya. Det gör du här. 

I och med att vi går över till ett eget laddningsnätverk i Göteborg där Göteborg Energis laddplatser ingår, försvinner InCharge laddplatser i vår nya app. På sikt kommer vi låta fler laddoperatörer att ansluta sig till vårt nätverk, så att du som kund får tillgång till ett större antal laddare i en och samma app. 

Göteborg Energi har, efter upphandling, tecknat ett avtal med det tjeckiska bolaget Unicorn System om en teknisk plattform för elfordonsladdning. Det innebär att vi framöver kommer att ha en ny plattform för laddning, där vi själva driver flödet, och att vårt publika laddnätverk så småningom kan öppnas upp för andra aktörer genom så kallad tredjeparts-roaming. Med tredjeparts-roaming slipper du som kund ha många olika appar i mobilen och kan istället välja din favorit-app för publik laddning.

Bytet till den nya appen "Ladda din elbil" medför inga kostnader för dig. Appen är gratis att ladda ner och finns både för Android och iPhone.

Du som registrerar dig som kund hos oss behåller samma pris som tidigare: 2,50 kr/kWh. 

Ja, som privatkund måste du ladda via den nya appen.  

Är du företagskund som använder publik laddning kan du beställa laddbrickor eller laddkort.

Bytet från en plattform till en annan kommer att ske successivt i september eftersom det innebär ett fysiskt arbete på laddarna. Därför kan du under en period mötas av våra tekniker som är på plats och utför arbetet, vilket gör att du inte kan ladda vid de laddplatserna just då. Om du laddar på en laddplats som ännu inte blivit uppdaterad till nya systemet bjuder vi på laddningen!
 
Från och med oktober kommer samtliga 1 000 laddplatser att använda det nya systemet. 

Du kommer att kunna använda den befintliga appen på Göteborg Energis publika laddplatser fram till den 31 augusti 2021. Därefter behöver du ladda ner den nya appen.

Observera att du fortfarande kan använda InCharge app och/eller laddbricka/laddkort på InCharges laddplatser i och utanför Göteborg.

Du behöver ladda ner den nya appen för att kunna använda våra laddplatser. Den finns här för Android respektive iPhone.

Du kan fortfarande använda InCharges app och/eller laddbricka/laddkort på InCharges laddplatser i och utanför Göteborg.

Du hittar du den nya appen "Ladda din elbil" där du normalt hittar appar, i App Store eller Google Play.

När du registrerar dig som kund kan vi lättare kommunicera nyheter till dig. Du får snabbare veta om det sker några förändringar, och vi kommer också att bättre kunna anpassa vårt ladderbjudande utifrån kundernas vanor och behov. Bra för alla! 

Göteborg Energi ingick fram till 31 augusti 2021 i InCharges laddningsnätverk, vilket innebar att vi använde deras tjänster för att erbjuda betalning av publik laddning i Göteborg. Men det är InCharge som har kundinformationen, och därför kom också information ifrån dem om förändringen.

Det samarbetsavtal vi har med InCharge gick ut 31 augusti 2021 och vi har gjort en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. Den nya plattformen gör att vi på Göteborg Energi bättre kan kommunicera nyheter till dig som kund och skapa framtida lösningar som är ännu mer optimerade för att passa i just Göteborg. Vi kan erbjuda fler och bättre tjänster som är kopplat till laddning. Vi kommer att kunna sköta övervakning och styrning i portalen och får därmed möjlighet att direkt åtgärda eventuella fel som uppstår.

Ja, alla Göteborg Energis publika laddplatser. 

Har du frågor?

Vi uppdaterar vår webb med ny information löpande, men kontakta gärna vår kundservice om du undrar något du inte hittar svaret på här. 

 

Här hittar du din laddplats!

Hitta våra laddplatser på laddkartan.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-pluschevron-downchevron-upchevron-disc-down