GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Göteborg Energi inleder franskt biogassamarbete

I Frankrike används varje år en betydande mängd (cirka 500 TWh) naturgas och det finns en ambition att ersätta delar av naturgasen med biogas. GoBiGas är Europas första fungerande anläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara och samarbetet med Engie handlar i första läget om kunskapsutbyte i olika former.

Thierry Lepercq, Engie tillsammans med Lotta Brändström, VD Göteborg Energi och Sandra Lagumina, Engie

I september genomfördes ett seminarium där åtta personer från Engie under tre dagar besökte GoBiGas och tog del av erfarenheter från uppstartsprocessen av anläggningen. I dag, fredagen den 25 november möts bolagen i Göteborg för att kommunicera samarbetet och för att diskutera de framtida planerna.

− Hos Engie sker en snabb utveckling inom förnybar energi. Biogas är ett av de mest lovande alternativen för att kunna leverera hållbara lösningar inom värme, el och gröna transporter till våra kunder. Vi är glada över att få ta del av de erfarenheter som vår partner Göteborg Energi har fått genom att utveckla den fantastiska teknologin i GoBiGas. Det känns spännande att få dela vår vision om industrialiseringen av andra generationens biogas med Göteborg Energi, säger Raphael Schoentgen, Research & Technology Director, Engie.

– I Göteborg har vi tillsammans med Chalmers och våra andra samarbetspartners utvecklat en fungerande teknik för biogasproduktion i stor skala. Det känns roligt att kunna sprida denna kunskap till Frankrike där användning av naturgas är betydande och där det finns ett behov av en omställning till ökad användning av biogas, säger Lotta Brändström VD för Göteborg Energi.

Fakta Engie

  • Kärnverksamhet; el, gas och energitjänster
  • 154 950 anställda
  • Aktiva i 70 länder
  • 69,9 miljarder Euro i omsättning 2015
  • http://www.engie.com/en/

Fakta biogas

  • Både biogas och naturgas består av metan. Skillnaden är att naturgas är fossil och biogas är förnybar
  • Biogas kan framställas på olika sätt, till exempel genom rötning av olika organiska restprodukter
  • Förgasning av skogsråvara möjliggör produktion av biogas i betydligt större volymer än traditionell rötning
  • Biogas kan användas som ersättning till naturgas inom alla användningsområden till exempel fordonsbränsle, uppvärmning och inom industrisektorn

Pressbilder finns att ladda ner här: http://www.goteborgenergi.se/Om_oss/Pressrum/Bilder/Engie

För mer information kontakta:

Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi 070-466 04 20

icon-closechevron-disc-rightmenu