GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Levande forskningslabb snart på plats i Göteborg

Idag, måndagen den 8 februari, påbörjas monteringen av HSB Living Lab - ett levande labb där forskning som kommer pågå dygnet runt de kommande tio åren integreras med de boendes vardag. Göteborg Energi är en av projektets 12 partners och bidrar med smarta hållbara energilösningar.

- Plattformen HSB Living Lab innebär en unik möjlighet för oss att studera lösningar som syftar till att kunna vara en del av framtidens hållbara energisystem. Forskare, utvecklingsingenjörer och innovatörer väntar nu med spänning på att testa och utvärdera koncept inom smarta nät, digitalisering, lokal förnybar elproduktion, resurseffektiv uppvärmning och visualisering av energi tillsammans med de boende i deras vardag, säger Lotta Brändström, VD Göteborg Energi.

Till skillnad från traditionell platsbyggd konstruktion klickas byggnadens prefabricerade moduler ihop på plats som legobitar och kommer stå färdigmonterad två veckor från idag. Att bygga huset i moduler är en del av den forskning som ska bedrivas och som kommer utveckla framtidens bostadslösningar.

Tack vare placering vid Deltaparken på campus Johanneberg vid Chalmers finns en självklar koppling till de forskare och studenter som redan är involverade i projektet. Även forskare och studenter i framtiden kan komma att nyttja den. Likaså finns möjliga synergieffekter genom det samhällsbyggnadskluster som växer fram under Johanneberg Science Parks tak.

- För våra studenter och forskare blir det nu en fantastisk möjlighet att driva och delta i delprojekt och aktiviteter som formar framtidens boende. Det är mycket ovanligt med ett levande labb som fullt ut integrerar forskning med de boendes vardag, säger Alf-Erik Almstedt, vicerektor för forskning och forskarutbildning vid Chalmers.

Bakgrund

HSB Living Lab är resan mot framtiden boende. Idén om ett levande labb för forskning om en hållbar boendemiljö föddes 2010 och blir nu verklighet 2016. På en kulle i Deltaparken, med utsikt över Chalmersområdet, kommer studenter och forskare att bo och leva för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generations bostäder. I 29 lägenheter utrustade med mätstationer och sensorer kommer upp till 40 personer att leva i en föränderlig byggnad där väggar, fasader och inredning utvecklas i takt med att forskningen fortskrider. HSB Living Lab är en unik arena där 12 partners går samman för att skapa framtidens hållbara boendemiljöer. Partners i projektet är HSB, Chalmers, Johanneberg Science Park, Akademiska Hus, Bengt Dahlgren, Electrolux, Elfa, Göteborg Energi, PEAB, Tengbom, Tieto och Vedum.

icon-closechevron-disc-rightmenu