GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Volvo Ocean Race blir startskottet för eldrivna ledbussar i Göteborg

I samband med Volvo Ocean Race i Göteborg 14–21 juni får staden två helt eldrivna ledbussar som ska ta besökare mellan Nordstan och evenemangsområdet i Frihamnen. Från och med 25 juni ska de nya bussarna, med plats för 135 resenärer, testas på en del av busslinje 16. Två nya laddare är installerade vid ändhållplatserna Sahlgrenska och Eriksbergstorget, där Göteborg Energi står för laddningen. De eldrivna ledbussarna ingår i ElectriCity-samarbetet som sedan 2015 har ett tiotal eldrivna bussar i trafik på linje 55 i Göteborg.

Den nya elbussen laddas vid Sahlgrenska.

- De nya ledbussarna är betydligt större än föregångarna på linje 55, vilket ställer högre krav på laddinfrastrukturen. De nya laddarna har därför 50 procent högre effekt än laddarna för linje 55, vilket innebär 450 kW, säger Fredrik Persson, projektledare på Göteborg Energi.Större batterier i kombination med högre laddeffekt gör det möjligt att bussarna kan köras längre tid utan laddning, för att sedan kunna laddas snabbare när de väl laddas.

Utöver eldriften har båda ledbussarna en rad tekniska och designmässiga lösningar som ska göra resan enklare och bekvämare för resenärerna. Bussarna är bland annat utrustade med fyra dubbeldörrar, stora fria golvytor och ergonomiskt utformade ledstänger, handtag och ryggstöd för stående passagerare. Syftet är att ett stort antal passagerare snabbt och smidigt ska kunna kliva på och av vid varje stopp, samtidigt som resan ska bli så behaglig som möjligt.

Ombord finns gratis wifi, möjlighet att ladda mobilen och informationsskärmar som visar trafikinformation.

De nya eldrivna ledbussarna ingår i ElectriCity, ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle, där nya lösningar för framtidens hållbara stadstrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas.

Samarbetspartners inom ElectriCity är Volvokoncernen, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborgs Stad, Chalmers tekniska högskola, Energimyndigheten, Johanneberg Science Park, Lindholmen Science Park, Göteborg Energi, Ericsson, Älvstranden Utveckling, Keolis, Akademiska Hus och Chalmersfastigheter.

Ledbussprojektet drivs av Volvo, Västtrafik, Göteborgs Stad, Göteborg Energi och Transdev.

För mer information om ElectriCity-samarbetet se: www.electricitygoteborg.se

icon-closechevron-disc-rightmenu