GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Laddmässa drog fulla hus till Göteborg Energi

Under mässan #laddaGBG kunde besökarna bland annat testköra en Tesla.

– Om 20 år kommer vi att se på bensinbilar på samma sätt som vi idag ser på rökning inomhus – hur kunde vi hålla på med det?

Det konstaterade Olle Johansson, VD för organisationen Power Circle, när han idag, torsdagen den 19 april inledningstalade på #laddaGBG – Göteborg Energis stora laddmässa för företag, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

Intresset för elbilar och laddningslösningar är stort i Göteborg. När mässan slog upp portarna vid halv tio på förmiddagen välde besökarna in och det var fullt till sista ståplats när Olle Johansson gav sin bild av utvecklingen.

– Elbilarna har precis som annan ny teknik haft en startsträcka men nu har det tagit fart på allvar. I dag finns cirka 50 000 laddbara bilar i Sverige och det tog bara 18 månader att gå från 25 000 till 50 000. Om 15 månader är vi uppe i 100 000. Som jag ser det kommer vi att nå en brytpunkt åren 2021-2023 och sen kommer det bara att rassla till, sa han och drog paralleller till genomslaget för platt-TV.

– De första platta TV-apparaterna var dyra och ganska dåliga men det fanns ändå människor som villa köpa dem. Tekniken utvecklades snabbt och priserna gick ner. Och vem har en tjock-TV i dag?

Att det stora genomslaget för elbilar ligger nära i tiden beror på flera saker konstaterade Olle Johansson.

– Biltillverkarna satsar verkligen på elbilar nu. De tar fram plattformar för helt nya modeller och det handlar inte längre enbart om små, lätta bilar. Samtidigt agerar våra politiker genom att till exempel införa miljözoner i städerna där det helt enkelt blir förbjudet att köra diesel och bensinbilar. Även utbyggnaden av infrastruktur för laddning pågår för fullt i hela landet. Sen är vi människor lite som en fårskock som går åt samma håll. Om grannen köper en häftig elbil vill vi också ha en.

Förutom inspirationsföreläsningar bjöds mässans besökare också på möjligheten att testköra elbil, grundkurser i laddning och information från en rad utställare. En som fått ny energi att gå vidare med laddningsplanerna var Jenny Sow som sitter i styrelsen för Skandäckets samfällighetsförening.

– Mina kollegor som var här på förmiddagen hade fått en massa nya idéer om hur vi ska komma igång. Vi har cirka 160 lägenheter i vår samfällighet men ännu inte några laddningsmöjligheter. Jag har lovat mina barn att om vi ska ha en bil så ska det vara en elbil så nu hoppas jag få inspiration under eftermiddagen, sa hon när hon besökte #laddaGBG efter lunch.

Även Istvan Kutschera från Brf Maltet i Göteborg var nyfiken på vilka möjligheter som finns.

– Jag vill veta mer om hur det fungerar med laddning rent konkret. Vi är många som är intresserade i vår förening men behöver mer information, till exempel hur effektbehovet ser ut, förklarade han.

Mer information om Göteborg Energis arbete med laddning och erbjudanden finns på vår webb:

www.goteborgenergi.se/ladda

icon-closechevron-disc-rightmenu