GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Justerade krav för egen elproduktion

Göteborg Energi Nät AB (GENAB) har tagit ett beslut om att från 1 mars 2017 inte längre ställa kravet på utflyttning av mätare i samband med mindre produktionskällor såsom solcellsanläggningar. Istället ska kunden montera en lastfrånskiljare på fasaden för de fall de inte önskar flytta ut sin mätarplats.

På detta sätt säkerställer vi personsäkerheten samtidigt som vi sänker tröskeln för att installera mikroproduktionsanläggningar och därmed bidrar till en hållbar utveckling av energisystemet.

GENAB har tidigare hanterat fastigheter som ansluter och kopplar in en solcellsanläggning till elnätet som en väsentlig förändring av anläggningen. Detta har medfört ett krav om utflyttning av mätarplats för att framförallt säkerställa en säker arbetsmiljö för våra distributionselektriker när de arbetar nära kundens anläggning.

Vissa kunder har fått extra höga kostnader i samband med denna utflytt, något som de framfört till GENAB och minst två kunder har överklagat till Energimarknadsinspektionen (Ei). Ei har ännu inte återkommit med utslag i frågan men GENAB har under hösten 2016 sett över hanteringen och rimligheten i att bedöma förändringen som väsentlig och vilka andra alternativ det finns för att säkerställa personsäkerheten. I detta arbete har vi kommit fram till att det är möjligt att se på förändringen som mindre väsentlig och att en lastfrånskiljare med möjlighet till blockering i frånskilt läge, väl synlig och åtkomlig ger ett fullgott personskydd.

icon-closechevron-disc-rightmenu