GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Material som Atium testar.
2018

Hur har det gått för Atium?

Kvicksilver anses av Världshälsoorganisationen (WHO) att vara ett av de hälsofarligaste ämnena som mänskligheten tampas med. Hälften av Sveriges sjöar har för höga halter kvicksilver, men det är ännu värre utomlands. Lösningar finns, men Tänk:Om stipendiaterna Atium tror sig ha något bättre.

Att använda grundämnet kvicksilver är inte något nytt påhitt. Redan runt år 100 tror man att Mayafolket använde kvicksilver, möjligen för riter och ceremonier. För några decennier sen associerade nog de flesta detta grundämne med temperaturmätare och tandläkare. Men allt mer har forskare insett hur farligt ämnet kan vara.

- Om man utsätts för höga doser av kvicksilver kan det skada kroppen på väldigt många sätt, speciellt hjärnan, förklarar Emma Ericson, en av grundarna till Atium.

- Extra farligt är det för barn och gravida, fyller Johan Björkquist in – bolagets andra grundare. 

Ämnet kommer ut i naturen via olika industrier, såsom gruvor och vid sopförbränning. Det är här Atiums lösning kommer in i bilden: ett effektivt och hållbart filter som selektivt renar vatten från kvicksilver och som dessutom kan återanvändas. 

En resa med fyra passagerare

Atiums resa började dock med ett par andra personer: Björn Wickman och Cristian Tunsu. Deras forskning inom elektrokemi vid Chalmers tekniska högskola ledde dem till att utveckla filtret och det var via Chalmers de kom i kontakt med Emma och Johan. De sistnämnda studerade ett mastersprogram i entreprenörskap då de blev matchade med Björn och Cristian i ett samarbetsprojekt. 

Arbetet med Atium fungerade så pass bra att de bestämde sig för att jobba vidare med produkten efter Emma och Johans examen, vilket la grunden till Atium. Bolaget huserar nu i Stena Center, alldeles intill Chalmers i ett antal anrika lokaler som de delar med ett 70-tal andra mindre företag. Mitt emot Atium sitter en annan Tänk:Om stipendiat, fast från 2017, Mimbly.

- Jag tror faktiskt det var Mimbly som tipsade oss om Tänk:Om, berättar Emma.

Emma Ericson och Johan Björkquist, två av grundarna till Atium.

Från Tänk:Om till prototyp till marknad

Anledningen till att Atium sökte Tänk:Om under 2018 var egentligen rätt enkel: de behövde kapital.

- Det är inte helt enkelt att skaffa sig ett kapital när man är så långt ifrån marknaden. Vi håller på att jobba med en prototyp, men det lär dröja något år till innan vi kan sälja produkten eller i alla fall testa den hos en kund, förklarar Johan och fortsätter:

- Vi uppskattade att vi kunde söka ett stipendium som lade tyngd på hållbarhet.

- Och det var en rätt kort ansökan att genomföra och vi fick svar snabbt. Vissa stipendier måste man vänta månader på att höra från, fyller Emma i.

På frågan om vad de har att säga till andra mindre bolag som funderar på att söka Tänk:Om säger de i kör:

- Absolut!

- Om man jobbar med något som har med hållbarhet att göra så är det bara att köra på och ansöka. Det är ett så brett område, menar Emma.

Juryns motivering: Stipendium utdelas till Atium då de presenterat en spännande och energieffektiv lösning för denna viktiga fråga kring vattenförsörjning. Tillgång till rent vatten är en av FN:s 17 globala hållbarhetsmål, men är idag på vissa håll i världen ett stort problem. Alla lösningar för att erhålla bra vattenkvalitet bör uppmuntras.

icon-closechevron-disc-rightmenu