GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Mimbly återvinner tvättmaskinens vatten

Göteborgsföretaget Mimbly fick hållbarhetsstipendiet 2017 för att ta fram nya lösningar för återvinning av vatten i tvättmaskiner. En lösning som många väntat på. 

Mimblys idé löser flera olika utmaningar samtidigt. Den skapar en mer effektiv vattenanvändning, tar hand om mikroplasterna och utnyttjar energi på ett mer hållbart sätt.
-Vi fick 200 000 kronor som gick till att bygga de fem första prototyperna som vi ska prova här i Göteborgsområdet småningom i år. De ska testas med fem pilotkunder så fort allting blir klart, säger Isabella Palmgren, VD och medgrundare till Mimbly.

Spar in på vattnet
Prototyperna är en tilläggslösning som du enkelt kopplar på tvättmaskinen och som ger många vinster för miljön. Allt vatten som kommer ut ur tvättmaskinen går genom Mimblys system och filtreras för att återanvändas i nästa cykel och även energin tas tillvara.
-Vår idé spar självklart in på väldigt mycket vatten, över 70% i en tvätt. Den spar också energi genom att behålla värmen i systemet så vi inte behöver värma upp vattnet lika mycket till nästa tvätt. Vi fångar också upp alla mikroplaster, som är jättesmå bitar av plast, som annars åker rätt igenom reningsverken och ut i våra hav och våra sjöar, berättar Isabella. 

Hållbar tillväxt
Göteborg Energi såg potentialen i Mimblys smarta idé, som kan göra stor skillnad i hushåll och i tvätterier både här i Göteborg men också i övriga världen.
-Stipendiet gjorde att vi kunde växa och fortsätta framåt. Så vi gick från att vara två personer till att vara fem och vi kunde göra de första prototyperna, som håller på att bli klara på vårt kontor just nu, berättar Isabella.

Tänk:Om du är vår nästa stipendiat?

Ansök nu!
icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus