GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Tänk:Om

Tänk:Om-vinnare i World solar Challenge

Med sin egenbyggda bil skulle studenterna i Chalmers Solar Team ta sig tvärs över den australiensiska kontinenten – på enbart solkraft. Vi kontaktade förra årets Tänk:Om-vinnare för att ta reda på hur det gick. 

För två år sedan tilldelades de Tänk:Om, Göteborg Energis stipendium för idéer och projekt som bidrar till en mer hållbar vardag. I höstas var det dags att ta sig tvärs över den australiensiska kontinenten, en sträcka på totalt 3 020 km, på enbart solkraft.

Olle Andersson är projektledare för Chalmers Solar Team. Tillsammans med ett tjugotal andra studenter från Chalmers bestämde han sig för att bygga en soldriven bil våren 2018.– Vi ville visa att man kan transportera sig en lång sträcka utan någon påverkan på klimatet, berättar Olle Andersson. 

Bilen, som drivs av solceller som i sin tur laddar bilens batteri, tog ett år att bygga. Projektet pågick vid sidan av studierna och tog både eftermiddagar och kvällar i anspråk. Att tilldelas Tänk:Om-stipendiet betydde mycket för gruppen, säger Olle Andersson.
– Det var katalysatorn till att vi kom igång. Det betydde mycket att andra trodde på oss, säger han.

I oktober var det dags att sätta bilen på prov i det australienska solelbilsloppet World solar Challenge. Målet: att ta sig från Darwin till Adelaide, från nordkusten till sydkusten, en sträcka på totalt 3 020 km. Så, hur gick det?
– Vi klarade oss tyvärr inte hela vägen. Det var ett ganska extremt väder och vi hade en motvind på 30 km/h som vi inte räknade med. Vi körde helt enkelt lite för snabbt i början så att batteriet laddade ur. När vi insåg det var vi så klart besvikna men det var ändå roligt att vi kom så långt, säger Olle Andersson.

Strax över 100 mil hann Chalmersstudenterna avverka innan resan var slut.
– Det var en häftig känsla att komma ner med en bil vi byggt själva och ändå ta oss så långt. Och intressant att prata med alla andra lag om hur de hade löst olika problem. Vi var också ett av lagen som fick störst uppmätt effekt av våra solpaneler, säger Olle Andersson. 

Bilen står i nu utställd i Chalmers lokaler på Lindholmen och studenternas projekt har gett ringar på vattnet.
– Skolan har nu skapat en kurs dit studenter kan söka för att vara med och bygga en ny bil inför tävlingen år 2021, berättar Olle Andersson som tror att han kommer att vara med även i nästa byggprojekt. 

Vi var också ett av lagen som fick störst uppmätt effekt av våra solpaneler

Olle Andersson, projektledare

Kort om Tänk:Om

Tänk:Om är stipendiet för idéer och projekt som bidrar till en mer hållbar vardag. Projektet är ett led i Göteborg Energis omfattande arbete med hållbarhet och miljöfrågor. 2019 delades totalt 800 000 kronor ut som fördelades mellan de olika stipendiaterna.

I april öppnar ansökningen för 2020 års stipendium!
icon-closechevron-disc-rightmenu