GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
7 december

Hjärtliga julklappar för stadens utsatta

Snart är det jul. Högtiden fylld med gemenskap, massa god mat och julklappar till förväntansfulla barn. Men att fira jul och få paket är långt ifrån en självklarhet för alla. Tack vare Stadsmissionens julhjälp och julklappsvagn kan drygt 800 utsatta familjer i Göteborg uppleva lyckan med att få presenter. 

Enligt socionomen Eva Barron, som är metodutvecklare och ansvarig för julhjälpen på Stadsmissionen, visar göteborgarna ett fantastiskt engagemang.
 – De visar mycket omtanke och generositet för att hjälpa familjer som har det svårt. Vår julhjälp och julklappsvagn är en kontrast till dagens hårda klimat i stan. Ett lasersvärd, en paljettklänning och ett par hemstickade vantar blev årets första gåvor, berättar Eva.

Julklappsvagnen rullar nu på lördag 1 december

Julklappsvagnen fanns redan 1914
Det här blir femte året i rad som julklappsvagnen rullar genom Göteborg. Men premiärturen gick redan 1914 – även då för att samla in gåvor till stadens utsatta. 2015 väckte Stadsmissionen och Spårvagnssällskapet Ringlinien liv i projektet igen, och nu den har blivit ett varmt inslag i Göteborg före jul. Alla presenter som samlas in till julklappsvagnen, eller direkt till Stadsmissionen på Drottninggatan, hamnar i Stadsmissionens julklappsbutik som byggs upp i Nordstan.
 
– Vi vill bidra till ökad egenmakt, därför delar vi inte ut julklappar som vi tror passar familjerna. De får i stället komma till butiken på utsatta tider och välja i lugn och ro. Vissa föräldrar kommer hit med skamkänslor eftersom det här inte är det ideala sättet att ge sina barn julklappar på. Därför känns det fantastiskt att höra att de flesta har en trevlig och fin stund tillsammans i butiken, säger Eva. 

 
En lättnad för föräldrarna
Arbetslöshet och ohälsa är de vanligaste orsakerna till social utsatthet. Många av familjerna som Stadsmissionen stöttar har ofta en lång sjukskrivning bakom sig eller är nyanlända i Sverige.
 
– Familjerna skiljer sig åt och det syns inte alltid utåt vilka familjer som har det tufft. Men gemensamt för många som är utsatta, oavsett bakgrund och situation, är att stressen och pressen innan jul är ännu större än vanligt. Föräldrarna går runt med en klump i magen och oroar sig för hur de överhuvudtaget ska kunna ge sina barn en jul. Julklappsvagnen blir därför en stor lättnad för många, säger Eva.
 
Värdefulla volontärer
Förutom alla gåvor som skänks är det många volontärer som hjälper till både på vagnen och i butiken. Göteborgarna brukar också kunna skymta en del kända ansikten som är ambassadörer i samband med insamlingen.
 
– Alla som bidrar är oerhört värdefulla för oss. Men de kända ambassadörerna blir ofta en extra draghjälp som hjälper till att sprida projektet i sina sociala kanaler. Ju fler gåvor vi får in, desto fler familjer kan få julklappar. För vissa barn innebär presenterna också nya möjligheter som aldrig skulle dykt upp annars. Jag minns exempelvis en flicka som valde en handboll i butiken och nu har börjat spela i ett lag – det hade förmodligen aldrig hänt om det inte var för julklappsvagnen, säger Eva.

Göteborg Energi är stolt Framtidspartner till Stadsmissionen sedan 2015. Stödet innebär att man står för värme och ljus till Stadsmissionens verksamhet på Drottninggatan och i S:t Johanneskyrkan. Göteborg Energi står också för alla värmeljus som dagligen tänds i S:t Johanneskyrkan. 

Göteborg Energi bjuder på Luciasång med Hvitfeldska gymnasiets kör som uppträder klockan 12.30, 13.30 och 14.30.

Så rullar julklappsvagnen

När? Lördagen den 7 december mellan klockan 11.00-15.00.

Var? På Drottningtorget står en vagn stationerad hela dagen. Ytterligare en vagn kör runt och samlar in julklappar i Majorna, Linnéplatsen, Valand, Sankt Sigfrids plan, Härlanda och Wieselgrensplatsen. 

Vill du lämna en julklapp en annan dag? Fram till och med den 19 december kan du lämna din julklapp i Stadsmissionens lunchrestaurang på Drottninggatan 33. Öppet mellan klockan 08.30-16.00 varje dag.

Tänk på - att presenterna som lämnas in ska vara oinslagna eller inslagna i cellofan.

Läs mer om vårt sociala ansvar här
icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnify